Рецепта за пай с полента и пилешко
Поднесете този чуден пай с чаша хубаво бяло вино и се насладете на хубавата храна
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
полента - 1 ч. ч. царевичен грис
прясно мляко - 2 ч. ч.
вода - 2 ч. ч.
масло - 40 г
сирене - 100 г
сол
пилешко филе - 400 г
зехтин - 3 с.л.
лук - 1 глава
чесън - 2 скилидки
крема сирене - 100 г Филаделфия
кашкавал - 100 г
каперси - 2 с.л.
босилек
сол
черен пипер
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Сварете полентата (царевичния грис), като загреете прясното мляко и водата. Щом заври, намалете степента на котлона и прибавете гриса на струя, бъркайки непрекъснато. След като се сгъсти, махнете от котлона и прибавете маслото, натрошеното сирене и ако е необходимо, сол на вкус. Разбъркайте и разпределете сместа в намазана с масло тавичка. Оформете и малък борд по стените на тавата. Нарежете пилешкото филе на дребни късчета.
Овкусете го със сол и черен пипер. Нарежете малка глава кромид лук и 2 скилидки чесън. Загрейте зехтин или олио и задушете лука и чесъна за няколко минути. След това прибавете месото. Щом месото промени цвета си, добавете каперсите, щипка сух босилек и крема сиренето. Бъркайте, докато сиренето се разтопи.
Разпределете пилешкото върху полентата и поръсете с настърган кашкавал. Сложете соления пай да се пече в загрята фурна на 200 градуса за около 30 минути, до златисто. Сервирайте пая с полента и пилешко леко охладен с чаша хубаво бяло вино. Бон апети!