Рецепта за сладкиш с рикота и ягоди
Ефирен сладкиш с рикота и ягоди - наслада за небцето
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
яйца - 4 бр.
захар - 160 г
прясно мляко - 100 мл
олио - 100 мл
брашно - 250 г
бакпулвер - 1 ч.л.
ванилия - 1 бр. (0.2 г)
ЗА ПЪЛНЕЖА
рикота - 250 г
грис - 2 с.л.
захар - 2 с.л.
пресни ягоди - 300 г
пудра захар - за поръсване
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Яйцата заедно със захарта се разбиват на крем. На струйка при непрекъснато разбиване се добавят прясното мляко и след него олиото. Брашното се пресява заедно с бакпулвера и ванилията. Прибавя на няколко пъти към яйчената смес. В друга купа се смесват рикотата, две супени лъжици грис и две супени лъжици захар. Разбъркват се на сравнително гладък крем. В намазнена и набрашнена тавичка се излива кексовото тесто.
В него на равно разстояние се слага по една супена лъжица от крема с рикота. Във всяка купчинка от рикота се бодва по една ягода, а ако плодовете са в повече, се нареждат и отстрани. Плодовият сладкиш се пече в предварително загрята на 170 градуса фурна за около 30 минути. Когато изстине се поръсва с пудра захар. Сладкишът с рикота и ягоди е готов.