3 храни са ключови при образуването на целулит
Ето кои са и храните, които помагат в борбата с портокаловата кожа
Целулитът през последните години престана да се смята за публичен враг номер едно, защото повечето жени го имат и все повече от тях започнаха да оставят задръжките и срама от нещо толкова естествено. В същото време, с такава особеност на кожата, която се проявява най-често на бедрата и задните части, момичетата продължават да се борят със спорт, масажи, ексфолианти, забравяйки за главния причинител - неправилното хранене.
Откъде идва целулитът и кой е засегнат от него?
Естрогенът, инсулинът, норепинефринът, хормоните на щитовидната жлеза и пролактинът са основни хормони за женската ендокринна система, но те влияят върху тонуса и еластичността на кожата. Дори нормалните нива на естроген могат да допринесат за появата на целулит – всичко това, защото е в състояние да превърне разтворимия колаген в неразтворима форма. Това води до фиброзната форма на целулита. Като цяло този важен женски хормон влияе и върху задържането на вода в тялото ни. Интересното е, че естрогенът има и свойства на ендорфин. Например, когато жената е в първата фаза на менструалния си цикъл, тя се чувства привлекателна и щастлива. Тъй като нивата на естроген при жените намаляват с наближаването на менопаузата, те заместват този ендорфинов ефект с храна. Това води до появата на целулит. А хората, които консумират прекомерни количества мазнини, въглехидрати, сол и ядат малко фибри, също са склонни към целулит, пише в. Струма.
Целулитът се образува основно заради прекомерния прием на тези 3 храни:
1. Трансмазнините са химически променени мазнини, които причиняват леко възпаление и увреждане на клетките, когато се консумират често. И това е един от основните аспекти на целулита. Те се съдържат в големи количества в маргарина, полуфабрикатите и сладкарските изделия.
2. В борбата с целулита се препоръчва и намаляване на приема на захар. Интересен процес протича в купчина захар и колаген. Последните проучвания показват, че глюкозата и фруктозата свързват аминокиселините, присъстващи в колагена и еластина. Това са най-важните протеини за нашето тяло, които поддържат кожата ни в добра форма.
3. Следващият важен елемент е солта. Още една причина за задържане на вода в тялото, което в дългосрочен план води до появата на целулит. Всъщност ние консумираме много сол, без дори да го знаем: месни продукти, сосове, полуфабрикати и др.
Кои храни помагат за намаляване на целулита?
Това са храни с нисък гликемичен индекс: семена от сусам и лен; соеви зърна и тофу; авокадо, чушки, броколи, гъби, тиквички, краставици, домати, репички, спанак, аспержи и карфиол; скариди, сьомга, треска и риба тон; телешко, пуешко и пилешко; различни билки и подправки: босилек, джинджифил, куркума, магданоз и розмарин.