Броим 3 стотака за цяло агне
Някои стопани съветват още отсега да си запазим агне и да дадем капаро, за да не останем с празни ръце навръх празника
Дни преди Великден фермери вече започнаха да приемат капаро, с което можем да си запазим агне за празника. В платформите за безплатни обяви в интернет вече е пълно с предложения от стопани, които гледат живи животни. Те предлагат агънца на цена 10-12 лева живо тегло.
Купувачите трябва да отидат на място и сами да си изберат животно, което им хареса. Някои стопани съветват още отсега да си запазим агне и да дадем капаро, за да не останем с празни ръце навръх празника. Агънцата, които се продават по този начин, обикновено са към 20-30 килограма.
След одирането и премахването на вътрешностите обаче месото е наполовина от живото тегло. Така, ако закупим агне с живо тегло 30 кг, ще разполагаме със само 15 кила мръвка. Закланото агне се дава на клиента в голям плик или кашон.
Цели агнета поръчват от ферми обикновено големи компании, които празнуват Великден на някоя вила. За компания от осем-десет души е нужно животно с тегло около 30 кг, обясняват фермерите. Закупуването на такова агне ще ни излезе 300-360 лева, като за заколването трябва да доплатим още 20-30 лв.
По разпореждане на министъра на земеделието Явор Гечев започват засилени проверки за безопасността и качеството на агнешкото месо и яйцата, които се внасят от трети страни. Това решение е във връзка с получени сигнали от животновъди за съмнения в качеството и прекомерния внос на агнешко месо и яйца от трети страни. Българската агенция по безопасност на храните ще извършва проверките, включително вземане на проби, за да се гарантират качеството и безопасността на храните, които традиционно са част от великденската трапеза на българите.