Рецепта за пролетен тарт със спанак и аспержи
"Поканете пролетта на трапезата си с този великолепен солен тарт"
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
БЛАТ
брашно - 165 г
краве масло - 70 г меко
вода - 35 мл студена
сол - 1/2 ч.л.
захар - 1 щипка
бакпулвер - 1/2 ч.л.
ПЪЛНЕЖ
аспержи - 170 г зелени
спанак - 100 г замразен
горгонзола - 80 г
кашкавал - 130 г
яйца - 3 бр.
готварска сметана - 130 мл
сол - по желание
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
За тестото: смесете брашното, маслото, водата, солта, захарта и бакпулвера. Омесете до получаване на гладко маслено тесто. Оформете го на топка и разточете между два листа хартия за печене. Трябва да стане тънка кора с диаметър 30 см. Отлепете горният пласт хартия, прехвърлете във форма за тарт със стандартни размери 28 см диаметър.
Обърнете откъм тестото и отлепете и другия пласт хартия много внимателно, за да не скъсате тънката кора. Притиснете с ръце по дъното и стените на формата. Надупчете блата с вилица и пъхнете в загрята на 180 градуса фурна за 5 минути. Ако видите, че се издува, отворете фурната и пак дупнете блата на 2-3 места, без да правите реално дупки които да го пробиват напълно.
През тези 5 минути измийте, подсушете аспержите и отчупете долните твърди краища. Ако не са много дебели, не е нужно да ги белите. Сложете ги върху блата във фурната и печете точно 8 минути. През това време забъркайте сместа за плънката. Чукнете яйцата в купата на блендер и добавете сметаната, горгонзолата, кашкавала на парченца и замразения спанак - леко отпуснат на стайна температура (не е нужно да го размразявате напълно). Тук може да си добавите и други сирена, каквото имате останали в хладилника. Аз сложих и малко Рокфор, освен горгонзолата. Разбийте на високи обороти докато получите гладка смес.
Сипете я върху блата, подредете отгоре аспержите нарязани по ваш вкус и пъхнете отново във фурната. Печете соления тарт докато плънката стегне и хване лек загар. Сервирайте пролетния солен тарт със спанак и аспержи топъл или изстинал (на стайна температура). Много свеж и вкусен!