Рецепта за пикантна паста Арабиата
Идеалното сгряващо ястие за зимна вечеря. А и върви много с чаша червено вино
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
пене - 200 г паста
доматено пюре - 500 мл
зехтин - 3 с.л.
чесън - 3 бр. скилидки
червен пипер - 2 чушки не люти
лук - 1 малка глава
лют червен пипер
чили сос - 2 ч.л.
черен пипер
босилек
сол
захар - щипка по желание
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
В дълбок тиган се поставя зехтинът, да се загрее на средна температура. Прибавя се чесънът, предварително пресован, лука, нарязан на ситно и пиперките нарязани на къси ивички. Задушават се до златисто. Разбъркват се периодично и се прибавя доматеното пюре, солта и лютият червен пипер.
Котлонът се намаля на ниска температура и се оставя сосът да се сгъсти. Може да се добави щипка захар. Спагетите се сваряват в тенджера с подсолена вода според инструкцията на опаковката им. Когато са готови, се добавят към соса в тигана. Разбърква се пастата Арабиата и още няколко минути се оставят на слаб огън.
Подправят се с 1 ч.л. чили пикантна паста Арабиата няколко щипки сух босилек.