Био лешници от български производител – какви са ползите за здравето от ценните ядки
Лешниците оказват благоприятен ефект върху нервната система
Лешниците са плодовете на култивирания лешник, чиято родина е Средиземно и Черно море. Тази популярна ядка се отглежда от древни времена и традиционно е високо ценена. Днес се отглежда в големи количества в Крим, Турция, в южните райони на Германия и Франция, в Северна Америка, Италия и на Балканите.
Ако държите на качествената и здравословна храна, заложете на био продукти. Био Орех БГ е български производител, който се занимава с отглеждането на био орехи. Насажденията се намират в землищата на селата Голямо Дряново, общ. Казанлък и с. Асен общ. Павел Баня, а сортовете са изцяло български.
Вкусният и питателен лешников плод не е просто деликатес, обичан от мнозина, той е ценен продукт, чиято полза е трудно да се надцени. В лешниковия крем Био Орех БГ не присъстват палмови мазнини. Лешникът се яде като готово ястие, широко се използва в сладкарството, готвенето, лешниковото масло се използва в народната медицина и козметика.
Полезни свойства, състав и калорично съдържание на лешниците
Цъфтежът на лешниците започва през януари, а през септември стартира прибирането на реколтата. От едно възрастно растение се събират до 8 килограма лешници годишно.
Био лешниците са най-хранителни, тъй като имат по-високо съдържание на мазнини и протеини. Те са не само вкусни, но и много здравословни, като могат да се консумират сурови, сушени или във вид на лешников тахан.
Разбира се, в резултат на топлинна обработка съдържанието на полезни микроелементи и витамини се намаля, а калоричното съдържание на продукта се увеличава.
Голямото количество витамини, микро- и макроелементи в състава на продукта, както и постоянното му присъствие в диетата, води до намаляване на дефицита на същите тези витамини и минерали. По този начин се подобрява цялостното благосъстояние, имунната система се енергизира и укрепва.
Лешниците одобряват работата на мозъка
Лешникът е богат на полиненаситени мастни киселини, така че употребата му се препоръчва при хора, изпитващи повишено психическо напрежение.
Лешниците укрепват сърдечно-съдовата система
Лешниците спомагат за укрепването на сърдечно-съдовата система – те са чудесно средство за профилактика на тромбофлебит и други заболявания. Това се дължи на голямо количество калий и калций в плодовете им. Тези микроелементи укрепват стените на кръвоносните съдове и гладката мускулатура на сърдечния мускул, за да останат еластични и здрави.
Лешниците предотвратяват развитието на рак
Те съдържат паклитаксел, което е естествено противораково вещество.
Лешниците пречистват организма
Неразтворимите груби фибри (фибри) подобряват храносмилането, помагат за почистване на червата от токсини.
Също така, лешникът предотвратява гнилостните процеси в организма, активира естественото прочистване на черния дроб.
Лешниците ускоряват растежа и развитието на мускулната тъкан
Съдържанието на витамин Е и голямо количество протеин в лешниците прави ядката незаменим елемент в спортното хранене. По същата причина те трябва да бъдат включени в диетата на децата и младежите.
Лешниците допринасят за нормализиране на теглото
С високото си съдържание на калории, лешниците, както и другите ядки, са много питателни, следователно, дори и при умерена консумация, те осигуряват усещане за ситост (продуктът е незаменим по време на диети). При редовна употреба на лешници кожата придобива твърдост и еластичност, а косата става по-малко чуплива.
Лешниците оказват благоприятен ефект върху нервната система
Ако ядете само няколко ядки на ден, тогава тялото ще получи заряд от жизненост, сила и добро настроение. Нервността и раздразнителността ще останат в миналото.
Разбира се, за да получите всички тези здравословни ползи, е много важно да заложите на качествени продукти. Можете да намерите био лешници и други био ядки и тахани на сайта на българския производител Био Орех БГ.