Вкусът от детството: Класически дамски каприз от тефтера на баба
Любима рецепта за десерт, който изненадва приятно с неустоимия си вкус
Сладкиш Дамски каприз – една многократно изпитана и любима рецепта от старите тефтери за домашен сладкиш, който изненадва приятно с неустоимия вкус на мармалад, пухкави белтъци и хрупкави орехи.
Продукти
4 яйца
150 г захар
100 мл слънчогледово олио
250 мл кисело мляко
250 г брашно
1 бакпулвер
300 г мармалад (вкус по желание)
60 г орехи (нарязани на ситно)
Инструкции
Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци в две отделни купи.
Към жълтъците се прибавя 100 г захар и се разбива добре до получаване на кремообразна смес.
Добавя се киселото мляко и се разбива
Добавя се олиото и се разбива.
Бакпулверът се смесва с брашното и се добавя. Разбърква се.
Сместа се изсипва в кръгла или продълговата тава, подмазана с олио или покрита с хартия за печене.
Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса, около 25 минути.
През това време белтъците се смесват с останалите 50 г захар и се разбиват на сняг.
Когато сладкишът е изпечен, се вади от фурната и се намазва с мармалада.
Отгоре се покрива с разбитите на сняг белтъци и се поръсва със ситно нарязаните орехи. Връща се във фурната и се пече още около 10 минути до зачервяване на белтъците.
Сладкишът се оставя да изстине и се разрязва.