Идеи за постен обяд
Ако се опитате да експериментирате с постни гозби, ще видите какво разнообразие и вкусова наслада могат да ви донесат те
Независимо дали постите или не, препоръчително е от здравословна гледна точка да не прекалявате с консумацията на месо. Ако се опитате да експериментирате с постни гозби, ще видите какво разнообразие и вкусова наслада могат да ви донесат те. Днешните ни предложения са именно такива – вкусни, лесни и здравословни.
Предлагаме ви две страхотни идеи за обяд без животински продукти. Ето ги и тях:
Салата с манго, авокадо и черен боб
Ще ви трябват:
400 г черен боб (от консерва);
1 манго;
1 авокадо;
100 г чери домати;
1 люта чушка;
1 глава червен лук;
1 ч. л. кориандър;
сок от 1 лайм;
2-3 с. л. зехтин;
сол;
черен пипер.
Обелете и нарежете на малки кубчета мангото и авокадото, а чери доматите – разполовете. Наситнете лука, махнете семките на лютата чушка и я нарежете на ситно. Смесете всички съставки в голяма купа. Най-накрая добавете сока от един лайм. Подправете със сол и пипер на вкус, добавете и зехтин. Разбъркайте добре всичко. Можете да сервирате с филийки запечен хляб.
Салата от нудли със сусамов дресинг
Необходими продукти:
За салатата:
1 глава лук;
100 г нудли;
160 г млечен зелен фасул;
4 малки мандарини;
160 г моркови;
кориандър;
50 г неподсолено, печено кашу.
За дресинга:
1 с. л. сусамово олио;
2 ч. л. соев сос;
сок от 1 лимон;
1 люта чушка.
Смесете всички съставки за дресинга заедно в малка купа. Махнете семките от лютата чушка и я нарежете на много ситно. Задушете лука. През това време сложете нудлите в съд с вряща вода. Варете ги за 5-6 минути, като на 3-тата минута добавите към тях зеления боб. След като са готови, изплакнете ги под студена течаща вода. Ако желаете, можете да нарежете нудлите, за да са по-лесни за ядене. В голяма купа смесете нудлите и зеления фасул, добавете дресинга заедно с наситнените мандарини, рендосаните моркови, кориандъра и наситненото кашу. Размесете добре. Можете да вземете от салатата си и за работа.
Фалафел само с 5 съставки
Необходими продукти:
125 г суров нахут;
½ глава лук;
3 скилидки чесън;
½ ч. л. кориандър;
200 мл зехтин;
сол;
черен пипер.
Започнете с нахута – предварително го накиснете във вода за около 12 го 24 часа. Нека тя да е поне два пъти повече от него, тъй като той ще увеличи обема си след накисването. След като нахутът е готов, отцедете го от водата и го измийте добре. Сложете го в блендер заедно с лука, чесъна, кориандъра, като добавите и сол и черен пипер на вкус. Блендирайте до получаването на пухкава паста. Оформете топчета с големината на супена лъжица, като леко ги сплескате, за да придобият форма на фалафел. Изпържете в загрятата мазнина. 3-4 минути от всяка страна би трябвало да са напълно достатъчни, за да придобият вашите фалафели прекрасен златист цвят. Оставете ги да се отцедят върху парче кухненска хартия. Ако искате, при сервиране добавете арабски хляб, ситно нарязани домати и краставици или други зеленчуци по желание.
Да ви е сладко!
Източник: Az-jenata.bg