Рецепта на деня: Хрупкаво кисело зеле с моркови за три дни
Зимна витаминозна бомба
Необходими продукти:
2 кг. зеле
1 морков
50 гр. сол
черен пипер (зърна) на вкус
2 дафинови листа
Начин на приготвяне:
Отстранете горните листа от зелето и го нарежете на тънки ивици. Сложете го в голяма купа.
Морковът, който ще използвате, трябва да е достатъчно голям, сладък и сочен. Измийте го добре и го настържете върху зелето. Посолете зелето и го претрийте добре с ръце. Трябва да получите сочна маса от моркови и зеле. Мачка се, докато зелето не започне да пуска сок.
В 3-литров стъклен буркан започнете да редите зелето, като го натъпквате добре. В процеса на редене може да добавите и малко кисели краставички или пък нарязани на ивици чушки.
Пълния буркан поставете върху лист за печене или дълбока тава. Така сокът, който излиза от него по време на ферментацията няма да тече и цапа навсякъде. Когато в буркана се събере много сок, надупчете зелето с дървено шишче, за да излязат всички мехурчета и саламурата да намалее. След като зелето престои около три дни в хладилника, може да се консумира, пише jenata.blitz.bg.