Рецепта за супа с гъби, грах и моркови
Ароматът на есента къкри на котлона и чака да си подадете купичката
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
грах - 300 г консервиран или пресен
печурки - 300 г пресни
моркови - 150 г пресни
лук - 1 средно голяма глава или 4 главички зелен лук
фиде - 6 с.л.
копър - 1/3 връзка
яйца - 1 жълтък
лимонов сок - сок от 1/4
черен пипер - на вкус
сол - на вкус
гъбен бульон - 1 блокче
олио - 3 с.л.
краве масло - 2 с.л.
вода - 2 л
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Гъбите, лука и морковите се нарязват на ситно и се добавят заедно с олиото в нагорещен тиган с капак. Разбъркват се след 5 минути и им се добавят 1 ч.ч. вода, кравето масло и блокчето гъбен бульон. Оставят се да къкрят и се разбъркват от време на време в следващите 10 мин. Ако използвате пресен грах, времето е 15 мин. В същото време водата се поставя в тенджера на котлона със солта, за да се сгрее.
Сместа от тигана се прехвърля в нея и се добавят фидето и черният пипер. Супата с гъби се вари още 20 мин и се сваля от котлона. Копърът се нарязва на ситно и изсипва вътре или директно при сервиране на супа с гъби, грах и моркови.