Рецепта за медена царска туршия
Зимнина с великолепен вкус
Необходими продукти:
камби - 1 кг
карфиол - 1 глава
целина - 1 връзка листата
моркови - 1 кг
зеле - 1 глава (по желание)
За маринатата:
оцет - до оребрението на буркана
мед - 4 с.л.
сол - 4 с.л.
захар - 12 - 13 с.л.
аспирин - 4 броя
Начин на приготвяне:
Дозата е за 1 буркан от 3 литра. Зеленчуците са с примерна доза, не може да се определи колко точно е количеството им. В 3-литров (голям буркан за туршия) се слагат: оцет до оребрението на буркана, аспирина, солта, захарта и медът. Реди се, камби, карфиол, моркови, целина, зеле, и така до напълване на буркана, като продуктите се притискат плътно.
Налива се вода догоре на буркана. Затваря се с капачка и бурканът се обръща надолу с капачката за 12 часа. 5-6 дни бурканът се обръща нагоре и надолу с капачката, до разтваряне на маринатата. Туршията е трайна дори и по-дълго време да стои отворена, пише gotvach.bg.