Здравословните храни, които не са добри за нас
В стремежа си да се храним здравословно обаче често прекрачваме границата и си вредим, вместо да си помагаме
Да се храниш здравословно е една нелесна задача в днешно време. Да, по магазините е пълно със здравословни и био храни, но първо този „лайфстайл“, особено в България, не е по джоба на всеки и второ – дори да беше, забързаното ежедневие, хапването на крак или пред компютъра в офиса доста затруднява воденето на здравословен начин на живот.
Въпреки това много от нас се стремят да променят вредните си хранителни навици, да ограничат вредната храна и да я заменят със здравословна алтернатива.
Много хора заменят обикновената готварска сол с хималайска, прясното краве мляко с бадемово, купуват си храни без глутен и прекарват повече време пред био щандовете в магазина.
В стремежа си да се храним здравословно обаче често прекрачваме границата и си вредим, вместо да си помагаме.
Понякога здравословните избори, които правим, се оказват нетолкова здравословни. Вижте няколко примера
Белтъци
Модерно е да се избягва яденето на жълтъците на яйцата за сметка на техните белтъци. Причината – хранителните експерти смятат, че жълтъците повишават нивата на холестерола ни.
Това е така, но би имало значение за хората, които наистина имат висок холестерол, а повечето от нас, които се стремят към здравословен начин на живот, не са сред тях.
Оказва се още, че така или иначе, ако нямаме висок холестерол, ограничаването на храните с високо съдържание на холестерол, няма да повлияе на нивата му в кръвта ни.
Фрешове
Когато изцедим сока на свежи плодове и зеленчуци убиваме всички фибри в тях и по този начин премахваме ключовата съставка, която би ни карала да се чувстваме сити до следващото хранене.
Това, което оставяме, е захар – доста захар. Много захар и малко протеини са перфектната рецепта за лошо настроение, приливи на глад и малко енергия.
Кокосово масло
Кокосовото масло е почти идентично със зехтина по калорийна стойност и съдържание на мазнините.
За разлика от зехтина, който в една супена лъжица съдържа 1 грам наситени мазнини и повече от 10 грама здравословни моно- и полиненаситени мазнини, една лъжица кокосово масло съдържа 12 грама наситени мазнини и само 1 грам от здравословните.
А защо да избягваме наситените мазнини? Защото са свързани с високите нива на холестерола и могат повишат риска от Диабет тип 2.
Обезмаслени продукти
Масово разпространено е вярването, че обезмаслените продукти са по-здравословни за тялото ни, но проучване, продължило осем години, в което са взели участие над 50 000 жени, твърди точно обратното.
Тези жени са се подложили на диета с обезмаслени продукти. Това не намалява риска от рак на гърдата, рак на дебелото черво или сърдечни заболявания. Освен това тези жени почти не намаляват теглото си.
Източник: Една.бг