Рецепта за най-вкусния бебек
Идея от турската кухня
Необходими продукти:
1 яйце
1 кг брашно
1/2 ч. л. сол
1/2 кг пилешко месо
5–6 малки глави лук
2–3 с. л. олио
сол и черен пипер на вкус
1/2 пакетче краве масло
Начин на приготвяне:
Брашното се замесва, като в купа постепенно се размесват брашното, яйцето, солта и водата. Меси се, докато се получи меко тесто, покрива се и се оставя да отлежи 10–15 минути. Лукът се нарязва на ситно, запържва се в сгорещено олио до златисто и се прибавя нарязаното на съвсем малки късчета пилешко месо. Пържи се до златисто, оставя се да изстине и се посолява.
Отлежалото тесто се разточва на съвсем фини кори. Готовите кори се нарязват на квадрати и във всеки квадрат се поставя по малко от плънката. Завива се така, както се повиват пелени за бебе. Приготвените "бебета" се подреждат в тава и се пекат във фурна при температура 230 градуса, докато се зачервят.
Изпечените "бебета" се заливат с предварително приготвения бульон от разтопеното масло и 2 л вода. Поставят се върху слабо загрят котлон и се изчаква бульонът напълно да попие.