×
Вкусно Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Главният прокурор поиска сваляне на имунитета на Марио Рангелов
  • Прaвocлaвният cвят днec oтбeлязвa eдин oт нaй-вaжнитe дни в Cтрacтнaтa ceдмицa - Вeлики чeтвъртък
  • ЕС се отказа от идеята да забрани вноса на руски втечнен газ
  • Жан-Клод Ван Дам желае да посети Русия и да стане посланик на мира
  • Поне 50 загинали и над 100 изчезнали в трагедия с лодка в Конго
  • Арестуваха пиян актьора Хайли Осмънт в американски ски курорт
  • Близо 1000 патрула ще са на терен в пиковите часове на празниците
  • Депутатите гласуват втория вот на недоверие към кабинета "Желязков"
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кулинарната библия на Бай Данчо, готвача на Тато! Вижте с какво е гощавал Живков, Людмила, Брежнев и Фидел Кастро


08 Септември 2022, Четвъртък, 14:37 ч.
Автор: Флагман.БГ

Тайната съставка е да работиш така, че когато попитат кой го е направил, да не те е срам да кажеш „аз“, казва бай Данчо

Над 300 изпитани и изтънчени гозби, издържали проверката на времето и вкусовите капризи на родния и световния политически елит, ще намерите в най-новата книга „Всички мои рецепти“ от Бай Данчо, личния готвач на Тодор Живков.

Кулинарят Йордан Стоичков е роден на 12 октомври 1948 г. в село Скрино, Кюстендилско, известно и като родното място на св. Иван Рилски. Като ученик завършва техникум по хранене и хотелиерство, през 1970 г. започва да работи в Управление „Безопасност и охрана“, а малко по-късно е назначен за главен готвач на Тодор Живков. Обиколил е цяла България и много части от света като част от персонала на бившия държавен глава. Автор е на три книги, в които споделя опита си, любопитни случки от стажа си в УБО и събираните през годините блюда, а „Всички мои рецепти“ е най-новият му и пълен сборник.

– Как работите в момента, г-н Стоичков?

– Със здравето съм добре, нямам оплаквания. Не работя както по-рано, поизморявам се, но важното е крайният резултат. А колкото до ограниченията – в момента имаме повече работа, отколкото когато заведението, в което работя, беше отворено за посещения. Макар да готвим предимно по обяд за хората в офиси, много от тях си вземат храна за вкъщи. И не спират да ми казват, че нямат търпение да си вземат новата ми книга.

– Разкажете ни малко повече за „Всички мои рецепти“. Какво по-специално можем да открием в нея?

– Идеята за книгата се роди поради голямото търсене. Мина много време, откакто излязоха другите ми книги, и нямате представа колко много мои познати, приятели, а и странични хора ги търсят. Та затова се роди идеята за новото заглавие. В него са събрани отработени авторски рецепти, проверени и изпитани многократно. Но не само заради това са специални, а и защото са съобразени с новите технологии, които ще намерите във всяка съвременна кухня.

– Каква е тайната съставка за вашите ястия, та са толкова вкусни и клиентите ви си облизват пръстите?

– Тайната съставка е да работиш така, че когато попитат кой го е направил, да не те е срам да кажеш „аз“. Другата важна тайна са подправките – използвам само българските натурални подправки, без новите универсални овкусители. Предпочитам нещата да са истински, да прилагам майсторлък. Новите готови подправки са за готвачи, които не могат да готвят. В тях има различни добавки, като глутамат, които убиват рецепторите и истинския вкус на ястието.

А още една тайна за вкусната храна е да се поучаваш от грешките си. Ако дадено ястие не се е получило първия път, трябва да го промениш и подобриш, докато не постигнеш успех.

– Разкажете какво най-често готвехте за Тодор Живков.

– За Живков приготвях ястия от традиционната българска кухня. По същия начин готвя и в ресторанта си в момента. Той не обичаше прекалено люто и сладко, а само фино подправената храна. Не беше привърженик на месата, казваше, че по официални мероприятия ядял достатъчно от тях. Имаше по-скоро сиромашки вкус, приготвях му много често пълнени чушки, боб чорба, боб яхния, баница и качамак. Качамак обичаше особено много – почти през ден закусваше с това. Ще видите това в книгата – сервирал съм му всички гозби, включени в нея.

– Пишете, че дъщеря му Людмила Живкова е била злояда. С какво успявахте да я примамите на трапезата?

– Не беше толкова злояда, колкото капризна. Спазваше строг вегански режим. Беше изключила от менюто си абсолютно всякакви продукти от животински произход. Не ядеше млека, сирене, кашкавал, дори и яйца. Много дълго време храната ? беше задушени зеленчуци – грах, картофи, ориз… В редките си посещения обаче не ? пречеше другите да се хранят с каквото си поискат, не се дразнеше от това. Тя беше много премерена и ерудирана личност, но прекалените диети и ограничения съсипаха организма ?.

– В новата книга споделяте, че сте готвили за Ким Ир Сен. Можете ли да кажете какво сервирахте на този човек, идващ от тъй далечна и различна култура?

– Винаги когато идваше някой високопоставен гост от чужбина, аз и екипът готвачи изготвяхме примерни менюта, които отиваха във Външно министерство. Там дипломатите ги преглеждаха и одобряваха какво можем да сервираме. Готвехме български ястия, пречупени през европейската кухня.

Точно за неговото посещение си спомням, че му поднасяха два вида храна. Едната приготвена от нас, а другата я носеха от тяхното посолство. Бяха типични азиатски ястия. Техният сервитьор носеше азиатското блюдо, нашият – българското. Но нашият сервитьор се връщаше с празни чинии и дори му приготвях храна втори път. И така докато не казал на корееца: „Предайте на нашите хора, че аз съм в България и искам да опитвам българска храна“.

– А с какво посрещахте Леонид Брежнев?

– Разликата между българската и руската кухня не е много голяма. Спомням си обаче, че първия път, когато дойде, в менюто имаше агнешки пролетен борш и сарми с кисело зеле. Толкова се влюби в тези две ястия, че след това, освен редовното меню за деня, му готвехме и тях. А когато си тръгваха, поръча на готвача си да вземе рецептата за борша. Тъй като тайната се крие в подправките, му изсушихме джоджен и градинска чубрица, опаковахме ги и ги изпратихме за Москва.

– Кое е най-необичайното ястие, което някой от гостите на бившия първи си е поръчвал?

– Сещам се за една интересна случка при първото гостуване на Фидел Кастро. Когато пристигна, дойде в кухнята и започна да опитва храната във всички тенджери. По едно време отвори едната фурна, в която имаше кюфтета с доматен сос, приготвени за персонала, но толкова му харесаха, че му сервирахме от тях.

– Вълнуват ли ви модерните чуждестранни тенденции, или нашата българска кухня си е най-хубавата?

– Аз обичам новите тенденции, но съм на мнение, че трябва да си вървят като такива, а не да се наслояват като традиции и да изместват нашата кухня. Хубаво е да си модерен и да се адаптираш, но е нужно да си пазим нашата традиция и да си я отстояваме.

– Кое е онова ястие, което винаги ще приготвяте с трепет и няма да ви писне?

– Няма ястие, което да ми е любимо. Обичам да приготвям всичко, още повече когато е с български елемент.

– А коя е любимата ви гозба за хапване?

– Обичам боб чорба, сарми, миш-маш, зеленчуков гювеч. Дори сам си приготвям киселото зеле. На мнение съм, че щом човек обича някаква храна, не трябва да яде само нея, а да се храни пълноценно и разнообразно, за да е здрав.

– Кой готви у вас?

– Обикновено готви този, който е свободен. Въпреки че съм професионален готвач, смея да призная, че съпругата ми също готви много хубаво. Наследила е таланта на майка си, която, въпреки че не разполагаше с голям асортимент от рецепти, приготвяше всичко съвършено вкусно.

– Смятате ли да продължите да готвите?

– Въпреки че започвам да се уморявам, няма да се откажа никога. Ще продължавам да готвя, докато не дойде моментът да вляза в кухнята и да забравя за какво съм отишъл. Също така, ако има някой, който пожелае да се научи на моето готвене и да усвои рецептите ми, съм готов да предам знанията си. Именно затова пиша и книгите си.


В категории: Ретро Флагман


Флагман.БГ Взрив в "Ергенът"... Взрив в "Ергенът"... 17/04/2025, Четвъртък 19:40 0
Каза тежката си дума
Каза тежката си дума 17/04/2025, Четвъртък 19:24 0
Флагман.БГ Може ли да повярвате, че е на 56? (СНИМКА) Може ли да повярвате, че е на 56? (СНИМКА) 17/04/2025, Четвъртък 18:33 1
Унгария забрани гей парадите
Унгария забрани гей парадите 17/04/2025, Четвъртък 17:35 1
1
Коментара по темата
1.
Abe
08.09.2022 14:45:14
4
3
Филия с мас. Два домата. Цяла книга.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Подарък ли е за БСП и Путин отказа да продадем реакторите на Украйна? Подарък ли е за БСП и Путин отказа да продадем реакторите на Украйна? Така защитаваме националните си интереси, уверява Жельо Бойчев и доказва, че аргументите за отхвърляне на проекта за АЕЦ „Белене“ са неактуални  Каза тежката си дума Каза тежката си дума Олимпийският и европейски шампион Магомед Рамазанов счита, че ще се разбере с федерацията по борба, иска дългосрочно да помага на България и като треньор Разтърсващ случай: Задържаха 13-годишен за... Разтърсващ случай: Задържаха 13-годишен за... Много неприятна ситуация в България Пропагандата на ЛГБТ - отиваме ли там, откъдето другите се връщат Пропагандата на ЛГБТ - отиваме ли там, откъдето другите се връщат Ето защо Департаментът на САЩ анулирал субсидия от 1,7 млн. долара за дигиталната програма за медийна просветност Be MediaWise в България Родният спорт се тресе: Отсякоха, че Гриша Ганчев е... Родният спорт се тресе: Отсякоха, че Гриша Ганчев е... От централата по борба са категорични, че Ганчев е в миналото й като фактор! Той обаче е финансов благодетел на ЦСКА, а "армейците" при мъжете в борбата май са най-силният клуб в страната изобщо За Гергьовден кметът Иван Алексиев обявява 2 почивни дни за учениците от Поморие За Гергьовден кметът Иван Алексиев обявява 2 почивни дни за учениците от Поморие Така децата ще почиват от 1 до 6 май включително Кои улици ще се ремонтират в ЦГЧ на Бургас и ж.к."Възраждане" през тази година Кои улици ще се ремонтират в ЦГЧ на Бургас и ж.к."Възраждане" през тази година След мащабната работа през последните години в ж.к. „Възраждане“ и Централната градска част, обновяването на ключови улици продължава с пълна сила Синоптик: Най-слънчевото време по Великден ще е по Черноморието Синоптик: Най-слънчевото време по Великден ще е по Черноморието Следващата седмица валежите ще са интензивни, с гръмотевици Повдигнаха обвинение на Киряк Иванов за касапницата в Кошарица Повдигнаха обвинение на Киряк Иванов за касапницата в Кошарица Той и тийнейджърът, които били на гости вчера в дома на убития Атанас, са имали предходен конфликт с него Край на евтинджоса: Тему и Шейн вдигат цените след Великден Край на евтинджоса: Тему и Шейн вдигат цените след Великден Митата на Тръмп ударили тежко компаниите
Може ли да повярвате, че е на 56? (СНИМКА) Може ли да повярвате, че е на 56? (СНИМКА) Американката Лопес сякаш не остарява Унгария забрани гей парадите Унгария забрани гей парадите С нова поправка в Конституцията официално се забраняват публични събития, организирани от ЛГБТ+ общности Тръмп заплашва да забрани приема на чуждестранни студенти в "Харвард" Тръмп заплашва да забрани приема на чуждестранни студенти в "Харвард" Все повече университети в САЩ се обявяват срещу действията на администрацията 19-годишна мотористка е в болница в Пловдив 19-годишна мотористка е в болница в Пловдив Пробите за алкохол и наркотици на двамата участници са отрицателни Мигрант изнасилва 5 дни жена в Италия. С какво това ни засяга? Мигрант изнасилва 5 дни жена в Италия. С какво това ни засяга? Безконтролната миграция не е обикновен проблем, тя е срив на държавността Жена избяга гола от истински ад  - изнасилвана 5 дни от нелегален мигрант Жена избяга гола от истински ад - изнасилвана 5 дни от нелегален мигрант Тунизиец без документи е арестуван за бруталното сексуално насилие Жители на Бургас ще имат възможност да поставят важни въпроси пред депутата Андрей Рунчев Жители на Бургас ще имат възможност да поставят важни въпроси пред депутата Андрей Рунчев Приемният ден ще се състои на 23 април 2025 г. (сряда) от 16:00 до 18:00 ч. ЕС публикува списък на "безопасни страни" за връщане на мигранти ЕС публикува списък на "безопасни страни" за връщане на мигранти Въпреки спада с 38% на незаконните влизания на мигранти в ЕС миналата година до най-ниското ниво от 2021 г. насам, имиграцията остава изключително чувствителен въпрос сред 27-те държави-членки на блока Върховният съд на UK: Транссексуалните не са жени! Върховният съд на UK: Транссексуалните не са жени! Дори да имат сертификат, няма да бъдат признати като дами Какво крие тази кифла от Ергенът Какво крие тази кифла от Ергенът Имала е връзка с милионер и 4 пластични операции
Доналд Тръмп за Зеленски: Доналд Тръмп за Зеленски: Байдън, Путин и Зеленски погубиха света Виц на деня Виц на деня Първа сутрин след сватбата.
Младоженецът казва:
- Скъпа, пие ли ти се кафе?
Тя усмихната:
- Да, може!
Той:
- Чудесно! Ще направиш ли и за мен, като станеш!
Виц на деня Виц на деня Апетитът идва с яденето! А зверският апетит - когато си на диета. Статус във фейсбук Статус във фейсбук Обява:
"Продавам сватбени рокли, размер 42, 44, 46, 48,50, 52, 54, 56, 58. Не мога да го чакам повече принца.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори