Какви са ползите от комбинацията джинджифил и куркума
Чудесни подправки за смути, чай, ястия
Джинджифилът и куркумата са едни от най-често използваните подправки в кулинарията. Използването им за облекчаване на различни неразположения датира от векове. Едни от основните ползи за здравето от тяхната консумация включват намаляване на гаденето и главоболието, намаляване на стомашните неразположения, намаляване на възпаленията в тялото и други.
Джинджифилът и куркумата могат да се консумират в комбинация, поотделно по различни начини или да се приемат под формата на хранителна добавка, разбира се след консултация с лекар. Двете невероятни подправки можем да намерим пресни под формата на корен или да закупим сушени.
Какви други ползи има от тяхната консумация?
1. Редица западни проучвания доказват, че джинджифилът и куркумата спомагат за повишаване на имунитета и съкращаване на периода на възстановяване от грип и настинка.
2. Смята се, че хроничното възпаление играе централна роля в развитието на състояния като сърдечни заболявания, рак и диабет. Тези две подправки спомагат да се намалят възпалителните процеси в тялото, смятат учени.
3. Намаляват неразположенията, свързани с артрит. Проучванията показват, че куркуминът, активната съставка в куркумата, е особено ефективен при намаляване на болката, причинена от артрит.
4. Още една причина да ги добавим към нашето меню, особено ако сме активно спортуващи е, че се смята, че подправките спомагат и за намаляване на мускулната болка след спорт.
5. Облекчават интензивността на менструалната болка.
6. Имат ползи и за здравето на мозъка. Западни проучвания са установили, че куркумата и джинджифилът стимулират невронната активност в мозъка. Учените смятат, че така се предотвратява натрупването на бета-амилоиди в мозъка, водещо нерядко до болестта на Алцхаймер.
7. Подобряват храносмилането, като не само намаляват гаденето, но и имат положително въздействие върху перисталтиката на червата. Под формата на чай двете съставки спомагат и за облекчаване на усещането за тежест след обилно хранене.
8. Помагат за понижаване на холестерола. Двете подправки имат антихолестеролни свойства. Така например за чая от куркума и джинджифил се смята, че допринася за естествено понижаване на LDL холестерола. Джинджифилът намалява риска от образуването на кръвни съсиреци и по този начин помага за предотвратяване на инфаркт и инсулт.
9. Подобряват здравето на кожата. Куркумата и джинджифилът се използват за облекчаване на акне, екзема и псориазис. Двете подправки имат отлични антибактериални и антиоксидантни съединения, за които се смята, че намаляват риска от инфекции, като същевременно стимулират растежа на нови клетки и предотвратяват признаци на стареене, като бръчки и петна.
10. Спомагат за елиминирането на излишните течности от организма, особено като се приемат под формата на чай.
Въпреки че имат редица ползи за здравето, не бива да прекаляваме с тяхната консумация, тъй като могат да доведат до различни неразположения при предозиране.
Източник: Az-jenata.bg