5 ползи от семената от чиа по време на бременност
Намаляват риска от дефицит на желязо
Семената от чиа (чия) често биват наричани суперхрана. По време на бременността, а и не само, е хубаво да можем да си осигурим повече такива храни в менюто. Семената от чиа са богати на основни витамини и хранителни вещества и са много лесни за добавяне към ежедневното хранене.
Може да се комбинират с кисело мляко, овесена каша, да се добавят към смутита, здравословни десерти. Според западни изследвания, семената от чиа са една от най-полезните храни по време на бременността, както за майката, така и за развиващото се бебе.
По време на бременност има риск от дефицит на някои хранителни вещества. Семената от чиа са чудесно допълнение, което осигурява не само част от необходимите хранителни елементи, но също така дават и повече енергия. Освен това, през бременността храносмилателната система е по-натоварена, а семената от чиа, както например сусамовият тахан, са сочени за едни от най-добрите храни за добро храносмилане.
Какви други ползи има за бременната жена консумацията на семената?
1. Чудесен източник са на омега-3
Омега-3 мастните киселини са от съществено значение за развитието на мозъка при бебетата. Ядките, рибата, лененото семе, морските дарове, са едни от най-богатите храни на омега-3. Семената от чиа също влизат в този списък.
2. Богатство от хранителни вещества
Бременността е много натоварваща за целия организъм. Семената от чиа имат мощен антиоксидантен ефект и осигуряват витамини и минерали, необходими за една нормална бременност. Те са особено богати на хранителни вещества като калций, фосфор, магнезий, мед, цинк, калий, витамин А, манган и желязо, които са полезни за общото здраве, но и за здравето на костите и ставите.
3. Намаляват риска от дефицит на желязо
Недостатъчният прием на желязо по време на бременност може да повиши риска от анемия, както и от това бебето да бъде с ниско тегло при раждането. Въпреки че по време на бременността нивата на желязо се следят, винаги е добре да обогатим менюто си с полезни храни, които съдържат този минерал, както и да следваме препоръките на лекаря. Семената от чиа са добър източник на желязо, което е от съществено значение за синтеза на червените кръвни клетки.
4. Балансират кръвната захар
Високата кръвна захар е предпоставка за рискова бременност. Увеличава се рискът от гестационен диабет, наднормено тегло на бебето, прееклампсия. Семената от чиа са богати на фибри, които спомагат за забавянето на усвояването на захарта в кръвния поток и поддържат нивата на кръвната захар стабилни, пише az-jenata.bg.
5. Повече енергия и намаляване на риска от запек
Тези малки семена са богати на протеини и здравословни мазнини, които са важни за нашите енергийни нива. От друга страна, бременните жени често се оплакват от запек. Тъй като семената от чиа са богати на фибри, те спомагат за доброто храносмилане и се смята, че намаляват риска от нередовно изхождане. Попитайте вашия лекар за семената от чиа и дали е безопасно и вие да ги консумирате.