Рецепта за чесново свинско с артишок и ментa
Крехко и вкусно ястие
Продукти:
800 г свинско каре
1 скилидка чесън, пресован
Брашно за овалване
Няколко стръка прясна мента
1 щипка сол
1 лимон
4-5 глави артишок
400 мл бяло вино
1 чаша зеленчуков бульон
2-3 супени лъжици зехтин
Черен пипер на вкус
Приготвяне:
Нарежете свинското на едри кубчета. Оваляйте в брашното. Почистете артишока, като отстраните стъблата и външните листа. Трябва да остане сърцевината. Нарежете ги на едро и ги накиснете в купа. Залейте с изстискания от лимона сок. В дълбока тенджера на среден огън загрейте зехтина. Задушете в него чесъна за 1-2 минути.
Добавете артишока в тенджерата. Овкусете с малко сол. Намалете котлона и оставете да се задуши поне за 10 минути. Трябва да омекнат.
Добавете месото в тенджерата и разбъркайте добре. Усилете котлона и продължете да бъркате, докато покафенее. Залейте с виното и изчакайте да се изпари за няколко минути. Покрийте с капак, намалете котлона на средно и оставете да къкри 40 минути. Добавете и бульона. Овкусете с още сол и черен пипер. Ястието е готово, когато месото е крехко и се разпада лесно. Сервирайте ястието поръсено с нарязана прясна мента, пише az-jenata.bg