Бургаските рибари не помнят такова чудо, морето завря от сафрид
Рибарите в Бургаския залив се радват на богат улов на сафрид - рибата пълни мрежите на даляните, натежава на чепаретата и се харчи като топъл хляб на пазара
Лятото се задава с изключителни емоции - празници и вкусни морски дарове за туристите. Ще има и бира от билки за Еньовден. Това съобщиха рибарите от Ченгене скеле и управителят на острова "Света Анастасия", пише вестник Труд.
Рибарите в Бургаския залив се радват на богат улов на сафрид. Рибата пълни мрежите на даляните, натежава на чепаретата и се харчи като топъл хляб на пазара. Първо се е появил в Ахтопол, пасажите вече са в целия залив.
„Отдавна не се бе случвало да има да такава слука на пролетен сафрид“, каза кметът на Ченгене - Димитър Янчев- Брадата.
Морските вълци са обнадеждени от слуката, защото това е първият им голям „урожай“ за годината. Пролетният сафрид е предпочитан от гостите и туристите на града пържен и на скара, масово го купуват и домакинствата, поради отичните му вкусови качества.
На рибната борса „Краснодар“ в Бургас се продават и пресни миди. Със специалитет - печени миди на тенекия започва сезонът и на острова край Бургас- „Света Анастасия“. Освен че официално лятото ще бъде открито на 5- ти юни, на острова предстоят големи празници за Еньовден. Денят ще включва събиране на лечебни билки от „градината на фаропазача“.
„Над 15 изложители от на продукти с билки от цялата страна са заявили участие в празника- ще приготвяме лимонади със сироп от глухарче и бъз, билковият мурсалски чай, чай от листа на смокини и лайка, набрани от острова, разказа управителят на „Света Анастасия“- Павлин Димитров.- „Местната ни пивоварна залага на бирата с билки – лайка, мента, мурсалски чай и мед. За Еньовден тя ще е готова и ще почерпим всички“, обясни Павлин Димиров.
Концертната програма ще започне с възпроизвеждане на обичая „Еньова буля“, под вещото ръководство на фолклорната група на Мария Маркова, а на 25- ти е насрочен голям концерт на ансамбъл „Странджа“. На 26-ти юни бабите от Люляково ще приготвят на острова уникалния сладкиш „кишкщек“.
Еньовден е на 24- ти юни- петък, а празненствата ще са тридневни. Целият уикенд ще е посветен на магическата сила на билките. Интересът към предстоящия празник още отсега е огромен.
И не се научихте, че морето не може да “заври” от сафрид, защото той се лови между 20 и 7-8 метра под нивото на морето! Такава илюзия се появява само при палалуда, защото той “играе” на повърхността, макар че пак е преувеличение…
мангали
ps: Пролетния сафрид не е хубав на скара,виж есенния е друга бира ;)