Това е рецептата за любимото ястие на Путин
Байдън си умира за доматена паста, а Макрон - за говежди стек
Световните лидери имат своите различия не само в политическите си възгледи, но и в начина си на хранене. Владимир Путин от години спазва стриктна диета с чисто месо и богата на зеленчуци. Докато той консумира овесени ядки всяка сутрин, премиерът на Великобритания Борис Джонсън закусва редовно парче шоколадова торта. Американският президент Джо Байдън пък е пристрастен към италианската паста и сладоледа, а преизбраният френски държавен глава Еманюел Макрон е заклет фен на сочното телешко, пише Ретро.
Овнешкото на Путин
ПРОДУКТИ: 600-700 г обезкостено овнешко месо, 1 1/2 ч. л. сол, 2 ч. л. червен пипер, 2-3 с. л. олио, 30-40 мл водка, 50 г масло, 2 зелени домата, 2 стръка праз, 2-3 червени домата, 1,2-1,5 кг прясно зеле, черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Месото се реже на едри парчета. Запържва се на силен огън в дълбока тенджера с предварително загрятото масло. Пържи се до златисто, като се обръща. Прехвърля се в глинен гювеч. Зелето се нарязва на ивици и се претрива със сол. Празът се нарязва на колелца. Запържва се в тенджерата, в която се е пържило месото, като предварително се налива олио. След 1-2 минути се добавят зелето, червен и черен пипер, водката. Къкри 10 минути под капак и се изсипва при месото. В празната тенджера се налива 1 ч. ч. гореща вода, излива се в гювеча. Доматите се нарязват на филийки и се подреждат върху зелето, като се редуват зелени и червени. Посолява се. Съдът се покрива с капак или с алуминиево фолио. Пече се 20-30 минути в предварително загрята на 220 градуса фурна. Температурата се намалява до 160-180 градуса и се пече още 1 1/2-2 часа. Накрая може да се отвори, за да се запече.
Доматената паста на Байдън
ПРОДУКТИ: 500 г паста (макарони), 500 г пилешки пържоли от бут, 1 малка глава лук, 2 скилидки чесън, 1 морков, 2 малки тиквички, 100 мл пилешки бульон, 1 бутилка доматен сос (700 мл), 3 с. л. зехтин, 1/2 връзка босилек, 1 щипка риган, 1 щипка захар, сол и черен пипер на вкус, 100 г кашкавал за поръсване.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: От месото се отстранява кожата (ако има такава) и се нарязва на много ситно. Лукът, чесънът и морковът се почистват и също се нарязват на ситно. Зеленчуците се запържват в 2 лъжици от зехтина. Прибавя се месото и се запържва до златисто. Налива се бульонът, разбърква се и се сипва доматеният сос. Отново се разбърква, овкусява се с ригана, силата на огъня се намалява и се готви до сгъстяване. След това се дърпа от котлона. Пастата се сварява във вода с морска сол. Тиквичките се измиват много добре и се нарязват на гредички. Запържват се в останалия зехтин. Прибавят се към соса и се овкусява с наситнения босилек, захарта, сол и черен пипер. Пастата се сипва в соса, разбърква се хубаво. Налива се и около 1 черпак от водата от варенето на пастата. Готовото ястие се разпределя в чинии, поръсва се с настъргания кашкавал.
Говежди стек ала Макрон
ПРОДУКТИ: 400 г говеждо (телешко) контрафиле, 40 мл зехтин, 1/4 ч. л. сух кориандър, сол и черен пипер на вкус. За ароматното масло:150 г краве масло (на стайна температура), 80 г краве сирене, 80 г синьо сирене, 4 стръка магданоз, 1/2 ч. л. сух лук.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Сирената се натрошават, смесват се с маслото, сушения лук и накълцания магданоз. Сместа се прехвърля върху прозрачно фолио, оформя се и се завива с фолиото като бонбон. Оставя се в хладилник за около 1 час, за да стегне. Месото се изважда от хладилника и се оставя на стайна температура поне за 30 минути, преди да се готви. Нарязва се на парчета. Овкусява се със сол, кориандър и едро смлян черен пипер от всички страни. Намазва се със зехтин. Готви се на силен огън за кратко време – по 2-3 минути от всяка страна. Изважда се върху дъска и се оставя 3-5 минути да почине. Нарязва се на парчета и се поднася със студеното ароматно масло.
Шоколадовата торта на Борис Джонсън
ПРОДУКТИ: 1 пакет бисквити (300 г), 125 г краве масло, 250 мл прясно мляко, 50 г натурално какао, 60 г стафиди, 50 мл ром, 1 буркан сладко, 100 г печени лешници (без сол), 1 пакетче ванилова захар (10 г), какао за поръсване, сладкарска сметана за поднасянето.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Бисквитите се начупват на едро и се поставят в купа. Млякото се кипва и към него се прибавят маслото и какаото. Разбърква се, докато какаото се разтвори и се оставя да се охлади. Сладкото се добавя към сместа с бисквитите. Лешниците се нарязват на едро и заедно със стафидите, предварително накиснати в рома, и ваниловата захар се слагат в купата. Налива се и млечната смес. Трябва да се получи нещо като шоколадова каша. Тя се разпределя във форма за торта с диаметър 20-22 см. Покрива се с фолио за свежо съхранение и се оставя в хладилник да стегне за 3-4 часа. После се поръсва с малко какао, през цедка, изважда се от формата и се поднася с разбита сметана.