Увеличиха значително нивата на витамин D в доматите чрез „генетична ножица“
Сърцевината и люспата на домата съдържат същите нива на витамин D, колкото 2 яйца или 28 г риба тон
Учени използваха технологията CRISPR (т.нар. „генетична ножица), за да извършат няколко генетични промени в доматите. Вследствие на това те създадоха специален вид изсушени на слънцето домати, пълни с витамин D.
Сърцевината и люспата на домата съдържат същите нива на витамин D, колкото 2 яйца или 28 г риба тон (специалисти препоръчват и двата вида храни като източник на така необходимия за тялото ни витамин).
Когато бъдат изложени на ултравиолетова светлина за около час, тези провитамини се преобразуват директно във витамин D3. При това не само в плода, но и в листата му.
Източник: Обекти.бг