Едва 30% от свинското по магазините у нас е родно производство
За да не се подбива допълнително цената на месото по магазините, все повече български производители отварят свои месарници
За масови фалити предупреждават свиневъди, които вече месеци наред страдат от ниската изкупна цена на свинското месо. Килограм месо се изкупува по-ниско от кило краставици, алармират производители в бранша, предаде БГНЕС.
Това е причината 30% от месото по магазините у нас да е българско, а останалата част да е внос от различни страни.
За да не се подбива допълнително цената на месото по магазините, все повече български производители отварят свои месарници.
Африканската чума, която бе причина за унищожаването на животните в много български свинекомплекси, също нанесе жесток удар по бранша.
Към момента производствените разходи в пъти надминават продажната цена на свинското, като загубата е по около лев на килограм, или поне около 100 лв. на свиня.Източник: БГНЕС
Дали е африканско свинско или е от друга страна - свинята си е все свиня. Пържоланката си пържоланка без значение откъде е свинята