Скок в цените по морето: Колко струват цаца, пържени картофи и бира на плажа?
Ресторантьори не искат да губят клиенти, но и бизнеса си
15-20% по-високи са цените в сравнение с миналото лято във Варна и Бургас. Причината за това е драстичното увеличение на сметките за ток на горивата на основните продукти. Ресторантьорите обясняват, че са поставени в ситуация, в която от една страна се страхуват да не загубят клиентите си, но пък от друга страна могат да загубят бизнеса си, ако не направят правилните разчети.
Сметките за електричество са три пъти по-високи в сравнение с тези от миналото лято, обясняват ресторантьори, съобщава bTV. Драстично е увеличението и на всички основни продукти, което принуждава бизнеса да вдига цените, за да оцелее.
"Стремим се увеличението да е възможно най-ниско и поносимо за клиентите, защото те са най-важни за нас и без клиенти няма да има сезон", каза Ивайло Златев, управител на ресторант.
С цените от миналата година ресторантьорите на практика ще работят на загуба. Конкуренцията е в това кой ще ги увеличи най-малко. В китно ресторантче на брега на река Камчия, в близост до плажа класическата комбинация струва:
Пържена цаца – 7 лева;
Порция пържени картофи – 5 лева;
Наливна бира – 3 лева;
Така общата ни сметка е 15 лева.
Малко по-скъпо е на плажната алея във Варна, където цацата се предлага средно за около 10 лева на порция. Пърженият сафрид струва 13-15 лева, цял печен лаврак се предлага за около 25, а калканът е между 30 и 40 лева.
"Започваме този сезон доста несигурни. За съжаление увеличението на цените е между 15 и 20%. Като тук мога да кажа, че в пъти повече са се увеличили продуктите. И въпреки нашето нежелание да увеличим цените, няма как да не се случи, трябваше да се направи", казва Зорница Василева, която е управител на ресторант.
Пред старта на летния сезон в бранша има много неизвестни и войната в Украйна е една от тях. Освен това, опасенията са от нов скок в инфлацията, който ще ги принуди отново да качат цените.
Родните туристи навярно ще имат основен дял по родното Черноморие през това лято предвид, че със сигурност няма да има летовници от Русия, Украйна и Беларус.
След като прочетох 'мишки гладни занулени' още повече ми се отяде, отпи.
НИКОГА, НИКОГА не съм бил наричан така от турчин/грък/румънец/македонец/сърбин и където и другаде да съм ходил по Света. С такова отношение към клиента не знам докъде ще стигнем в БГ.
За протокола: аз също съм работил в туризма няколко години на Златните, НО не съм чувал за 'мишки гладни занулени' дори като израз. Моите шефове бяха(са) на мнение, че клиентът трябва да бъде обслужен така, че пак да се върне. Ако ще от Япония да е.
Прав си... хората не са толкова тъпи!
Много по-тъпи са и лошото е, че стават все по-тъпи.
Разходите за опържване на една порция цаца у дома дори са по-големи от тези в ресторантската кухня ...
У дома пържиш с едно олио една порция, в ресторанта с едно и също олио - 5-6 порции ...
Останалите разходи, които изброяваш , в ресторантите се плащат на едва 30 % от действителното ! Останалото е далавера!
Ако всичко беше толкова просто и лесно....!Всички дървени философи по-долу грам идея си нямат как се случват нещата! Ама къде-къде по-лесно е да си с работно време понеделник-петък ,от8до18ч. Хвърляш чукалата и "шапка на тояга"...в понеделник ще го мислим!
Порцията цаца по сметката на изчислителЯ все едно я пържи жена му в къщи. Няма данъци, държавни такси, ЗАПЛАТИ,наеми и още куп налози. Всичко е като цената на горивата-самото гориво представлява половината от цената, останалото е...погледнете си касовата бележка.
Сутрин фикалката като минава да ги чисти е нещо ужасно,отврат!!!!!
Чист въздух “отвсякъде”!
Кога ще се оправи това,а плажовата ивица е заведение до заведение,няма място да отидеш на плаж!!!!!’
Купуваш си диня поне 12 килограма вечерта я истудяваш, може и два пъпеша. И сандвич със сирене или кашкавал за корекция на солите.
Ядеш здраво, плуваш пикаеш.
Никога не ящте студена диня и пържено. Ефекта е мълниеносен, едвам се стига до тоалетната, или скалите...
Хвани се на бачкане и зимата като всички останали без заведение бе льольо!
Цървулчо
Времето на такива кат тебе е на привършване.
Пландемиите заради вас ги измислиха и наложиха ...и лете и зима по колко 7к всеки сезон с нов модел на Мерцедес че БМВ ,ексурзийки в чужбина цяла зима,курви бол ?
Производствения сектор при скок в цените печелят в десетки пъти отколкото по медии и телевизии реват и жалват!
Така е и с автобусния транспорт,така е с колекторски фирми,така е с таксита,така е с цялата икономика!
СПЕКУЛА МАЙКА!!!!!!!!!!!!
БОЙКОТ НА ХР.МАГАЗИНИ И ПРЕВОЗВАЧИ.
КИРО-ТЪПОТО И АСЕН-ЛЪЖЛОВОТО ПРОТИВНО КОПЕЛЕ АУТ !
ОСТАВКА МАЙКА ВИ АМЕРИКАНСКИ ТРОЛОВЕ!
Но от всичко,най им мразя тоалетните. Ей за това не им стъпвам в заведенията. Къде е контрола,не знам.
Времето необходимо е не повече от 4мин..
Това значи ,че за час ние бихме изпържили 7кг.цаца.
При цена от 10лв.на100гр. са 100лв.за килограм .
Но при готов продукт (изпържена цаца) фирата е 50/100
Тогава за 7кг.изпържена цаца ,разбита на стограмки са 35порции по 10лв. са 350лв.
Сравнение!?
7кг.прясна .цаца по 5лв са 35лв.
В изпърежо състояние е равно на 350лв.
А увеличението на тока с което ресторантьори и разни капанджии вдигащи се на протести по морето е 0,20ст.на час!?
От т.н увеличение същите дерачи слагат горница на изпържена цаца ....при стара цена 100гр./4лв.,при нова 100гр./10лв. на час печелят от т.н увеличение по 160лв.
Във всеки сектор на производството е така !
Бойкот на капани по морето и разните им ресторанти и заведения за бързо хранене!
Хахаха
Толкова беше сафрида преди 2 години
И по-зле ще става...
Хабцолютно те подкрепям.
Ще добавя и няколко сандвича.
НЕ мога да се доверя на качеството, предлагано от 'капанчетата', благодаря.