Рецепта за индийски сладолед кулфи
Изкушение с шамфъстък
Продукти:
400 мл кондензирано мляко, подсладено
1 чаша прясно мляко, пълномаслено
1 чаша сладкарска сметана
¼ чаша сухо мляко
½ чаена лъжица кардамон
¼ чаена лъжица морска сол
1 щипка шафран
¼ чаша счукано кашу, печено
¼ чаша счукани шамфъстъци
¼ чаена лъжица бадемов екстракт
Приготвяне:
В тенджера на средна температура смесете кондензираното и обикновеното мляко, сухото мляко, сметаната, кардамона, морската сол и шафрана. Разбърквайте, докато се смесят добре. Намалете котлона на слабо и оставете сместа да се сгъсти леко. Внимавайте да не завира. Нека да се сгъстява за около 15 минути. Разбърквайте постоянно. След около 15 минути свалете от котлона и оставете да изстине. Прецедете сместа през фина цедка.
Разпределете сместа в малки силиконови кошнички за мъфини. Добавете към всяка от тях от натрошените ядки и бадемовия екстракт. Покрийте и приберете във фризер за през нощта. Сервирайте, като обърнете всяка кошничка в чинийка, така че да се получи нещо като замразен пудинг. Гарнирайте с още ядки по желание.