Рецепта за обърнат цитрусов кекс с мандарини
Наситен със свежи ухания и вкусове
Продукти:
6-8 мандарини
1 супена лъжица ябълков оцет
1 бакпулвер
1/3 чаша олио
1 чаша захар
1 чаша бадемово мляко
1 супена лъжица ванилов екстракт
1 и 2/3 чаша брашно
Портокалов мармалад
Приготвяне:
Обелете мандарините. Нарежете ги на резени, както са цели. Не ги разделяйте. Намажете кръгла форма за печене с малко мазнина. Поръсете с малко захар. Подредете резените мандарини на дъното.
В купа смесете млякото, оцета, ванилията и олиото. Отделно смесете брашното, захарта, солта и бакпулвера в друга купа. Разбъркайте. Излейте мокрите съставки върху сухите и разбъркайте добре с миксер, докато се смесят напълно.
Излейте тестото във формата с мандарините. Печете в загрята на 180 градуса фурна за 30-35 минути или до златисто. Оставете кекса да изстине върху решетка за 15-20 минути, преди да го обърнете.
След като е изстинал, обърнете кекса върху плато за сервиране. Мандарините ще застанат от горната страна на кекса. Разтопете мармалада леко на водна баня. Намажете мандарините с четка, за да се глазират.