Козуначени мъфини - как да ги приготвите за Великден?
Ето една лесна рецепта
За Великден винаги прекаляваме с козунаците. Ако не сте от тези, които месят и пекат козунаци по цял ден, то днешната рецепта е точно за вас. Хем вкусна, хем лесна за приготвяне, особено ако чакате гости, сред които и деца.
Има много великденски рецепти за тестени изделия, които са без месене. Днес ви представяме точно такава – за сладки мъфини. С тях няма да имате изсъхнал козунак, след като отрежете няколко парчета от него.
Ето и необходимите продукти за козуначени мъфини:
- 220 г брашно;
- 20 г прясна мая;
- 80 г масло;
- 60 мл прясно мляко;
- 80 г захар;
- 2 бр. яйца;
- 1 с. л. ром;
- ванилия, лимонова кора, щипка сол;
- 50 г стафиди;
- още 50 мл ром.
Затопляте прясното мляко и в него разтваряте маята. След като шупне, пресявате брашното и го изсипвате в тава. Правите кладенче по средата. После прибавяте млякото с маята, яйцата със захарта, мекото масло, ванилията, малко настъргана лимонова кора, рома и щипка сол. Всичко се разбърква с лъжица до получаването на хомогенна смес.
Трябва да се получи гъсто тесто за кекс, което оставяте настрани за 30 минути. После добавяте накиснатите предварително в ром стафиди и разбърквате отново. Взимате формите за мъфини и разпределяте тестото. Може да ги намажете с малко масло, ако са метални. важното е да ги пълните до половината.
Оставяте мъфините да втасат около 15 минути. После печете на 180 градуса до пълна готовност.