Най-лесната рецепта за вкусна содена питка за Бъдни вечер
Приготвя се много лесно
Бъдни вечер е онова време от годината, в което всички от семейството се събират около масата. А самата вечеря е истински ритуал, като на много места у нас се прави на пода, както едно време са яли нашите предшественици. Основното правило, което се спазва, е ястията да бъдат постни и нечетни, например 7, 9, 11...
Където има печка или камина, домакините отсичат дърво, наречено бъдник. То се пали от най-възрастния и трябва да е дебело, за да гори цяла нощ, чак до сутринта. После се взима от пепелта и се разпръсва из двора, с което се гонят злите сили.
Ошав, жито, печена тиква, орехи, сарми без месо, чушки с боб, са основните неща, които трябва да присъстват на масата. Но преди да ги приготвите, трябва да се заемете със содената питка, без която не може. Тя не бива да се прави с яйце, като много домакини винаги се притесняват дали ще бъде мека и пухкава, но и за това си има тънкости.
Ако търсите лесна рецепта за хляба за Бъдни вечер, който да омесите у дома, ви предлагаме нашата, която е много лесна за изпълнение.
Ето и необходимите продукти:
- 1 кг брашно;
- 100 мл. олио;
- 400 мл. вода;
- по щипка сол и захар;
- лъжица оцет;
- 1 ч. л. сода за хляб;
Начин на приготвяне:
Брашното се пресява в подходящ съд. Прави се кладенче и се изсипва содата, предварително загасена в оцета. Добавя се постепенно водата, която е добре да е хладка, като се бърка с дървена лъжица.
Получава се меко тесто, което накрая се доомесва с ръце. Оставя се настрани за около 30 минути.
Тестото може да разделите на три части. Първата трябва да е най-голяма, като я разпределите в тавата, в която предварително сте сложили хартия за печене. С останалите може да направите украсата, която е хубаво да включва житен клас и грозде, които са символ на плодородието. В някои краища на страната поставят и малки върбови клонки.
Содената питка се пече за около 40 минути на 180 градуса.
Да ви е сладко!
Източник: Tialoto.bg