Рецепта за бананов кекс с глазура
Пухкав сладкиш с фантастичен топинг
Продукти:
125 г масло, разтопено
300 г захар
2 яйца
250 мл заквасена сметана
1 чаена лъжица ванилия, течна
250 г брашно
1 чаена лъжица сода
¼ чаена лъжица сол
225 г намачкани банани
За глазурата:
200 г крема сирене
4 супени лъжици масло, разтопено
125 г пудра захар
½ чаена лъжица течна ванилия
Приготвяне:
За кекса:
Загрейте фурната на 180 градуса. Намажете форма за печене с малко мазнина. В голяма купа разбийте маслото със захарта до пухкава смес. Добавете яйцата едно по едно и разбийте. Добавете сметаната и ванилията. Разбийте. Смесете брашното, содата и солта. Пресейте ги и ги добавете към останалата смес. Разбийте с миксер. Накрая добавете намачканите банани и отново разбийте. Разпръснете сместа в подготвената форма, като я разпределите равномерно. Печете за 25 минути или до суха клечка в загрятата фурна. Извадете от фурната и оставете да изстине напълно преди да поставите глазурата.
За приготвяне на глазурата:
В купа разбийте крема сиренето и маслото до пухкава смес. Добавете ванилията, както и пудра захарта, но поетапно. След всяко добавяне разбивайте с миксера. След като е добре разбита, поставете глазурата в хладилник за 1 час. Намажете сладкиша с глазурата и охладете за още един час преди сервиране., пише az-jenata.bg