Есен 2021: Коя диета може да защити имунната система
Някои намаляват риска от тежки симптоми на COVID-19, показва проучване
На прага на есента всеки търси начини, с които да подсили своя организъм и така да има по-силен имунитет. По време на четвъртата вълна на COVID-19, инфекционистите ни препоръчват да не спазваме строги диети, с които лишаваме тялото от жизненоважни микроелементи. Точно обратното – да се храним по определен начин, за да си набавим онова, което ни е необходимо.
Ваксинацията е най-добрият начин, с който да се предпазите от коронавирус и неговите усложнения. Но поради здравословни и други причини, не всеки може да направи това. Ето защо учени препоръчват хората, които все още не са си поставили ваксина, да преминат на растителен режим. Според скорошно проучване, данните от което са публикувани в BMJ, той и така наречената пескатарианска диета, намаляват риска от протичане на най-тежките симптоми на заболяването.
Изследването обхваща група здравни работници на първа линия от държавите Франция, Германия, Италия, Испания, Обединеното кралство и САЩ. Те участват в онлайн анкета от 17 до 25 юли 2020 г., в която има въпроси, свързани с демографските характеристики, COVID-19, както и хранителните им предпочитания.
„В сравнение с участниците, които съобщават, че следват диети на растителна основа, тези, които съобщават, че следват нисковъглехидратни, високо протеинови диети, са с по-голям шанс за умерен до тежък COVID-19“. Това коментира д-р Хюнджу Ким, асистент в частния изследователски университет „Джонс Хопкинс“, който е един от авторите на проучването.
Все пак, екипът отбелязва, че по-голямата част от лекарите, отговаряли на въпросите са мъже, така че трябват повече данни за жените. Въпреки това, той доказва, че режимът на растителна основа има ползи не само за имунната система по време на пандемия, но и за цялостното здраве.
„Диетата наистина играе роля при инфекциите с COVID-19, включително тежестта на симптомите и продължителността на заболяването“, казва от своя страна диетологът Шарън Палмър, която препоръчва растителната диета на много свои клиенти. „Въпреки че досега нито едно проучване не е разглеждало това, ние знаем, че изследванията показват силна връзка между храненето и имунитета, която включва не само качеството на диетата, но и здравословни фактори, свързани с лошото хранене като затлъстяване, диабет тип 2, хипертония и сърдечни заболявания“, отбелязва специалистът пред Eatthis.
Резултатите на участниците са категорични – тези, спазващи растителна диета, са със 73% по-малък шанс да развият умерен до тежък COVID-19 в сравнение с тези, които са се хранили по друг начин. В тази връзка д-р Палмър коментира, че някои хранителни вещества, включително витамините А, С и Е, както и фитохимикали и фибри, подсилват значително имунитета в този сезон.
„Те се съдържат в плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови растения, ядки и семена. В допълнение, витамин D и омега-3 мастните киселини присъстват в пескатарианската диета и също защитават от инфекции“, допълва диетологът.
Специалистите по хранене са на мнение, че храненето в западен стил – с прекалено много месо, мазнини, въобще вредни храни, които се хапват на крак, води до повишаване на възпалението в тялото и други отрицателни ефекти за здравето.
Приемът на витамините А, С и Е намалява риска от респираторни инфекции, като обикновена настинка, освен това може да намали тяхната продължителност, но всичко зависи от състоянието на човека, посочват експертите, и допълват, че са нужни повече изследвания в тази насока.
Източник: Tialoto.bg