Хипермаркети пращат развалени храни на морски хотели
Хотели са в контакт с големите хипермаркети и когато изтича срокът на годност на някои стоки, те поемат курс към морето и отиват за All inclusive. Това заяви изпълнителният директор на Агенцията по безопасност на храните д-р Йордан Войнов, цитиран от „Фокус”.
"Вместо да ги горят в екарисажите, ги дават на хотелите за All inclusive. Твърдо сме решени да се справим с проблема и този, който злоупотреби, ще бъде санкциониран с цялата сила на закона”, категоричен е Войнов.
По думите му най-честите нарушения, които специалистите са констатирали, засягат липсата на съпроводителни документи за произход, липса на етикети по стоките, а с особено внимание се следял и срокът на годност на храните. Директорът на Агенцията по храните обаче категорично отказа да назове имена на хотели, за които са подадени сигналите.
допълни, че през летния сезон ще бъдат направени сериозни проверки на всички заведения по морето. По думите му на определена площ ресторантите ще могат да предлагат определен асортимент храна, а не както е в момента да се предлага всичко. „Не може едно ресторантче, което е два на два метра да е сравнимо с един ресторант, който е с 200 места”, заяви Войнов. Той уточни, че ще се взима предвид площта на заведенията по отношение на хладилници, мивки и т.н.Само преди три седмици представители на 11 от големите търговски вериги обявиха след среща с министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов, че подкрепят идеята за въвеждане на минимален праг на качество на храните, които продават. Тогава част от тях опровергаха отправените им от журналисти упреци за преетикетиране на стоки с изтекъл срок, посочвайки, че това е абсолютно недопустимо.
По-рано днес се разбра, че двама инспектори от Областната дирекция по безопасността на храните в София са задържани с подкуп само няколко седмици, след като започнали работа.