Сиренето с над 60% вода ще се продава само в опаковка
С какво се храним и как новите правила ще променят това, което консумираме
С какво се храним и как новите правила ще променят това, което консумираме в бъдеще? Отговор на този въпрос даде в студиото на "Събуди се" Богомил Николов от Асоциация "Активни потребители".
Според експерта цената със сигурност говори много за качеството на един млечен продукт, какъвто е сиренето например.
"Ако е много ниска, говорим за продукт, който е произведен по всяка друга технология, но не и традиционната. Около 8-9 лева за килограм е минималната цена, на която може да се продава едно сравнително качествено сирене, твърдят производителите", посочи той.
По думите му новите правила, въведени от властите, са добро решение и ще извадят на светло имитиращите продукти.
Нова наредба, приета от Министерския съвет, която трябва да влезе в сила от есента, предвижда сиренето с над 60% съдържание на вода да се продава само в опаковка.
Продуктите ще трябва да са на отделна витрина и етикетирани с точния процент на водно съдържание.
Нововъведението предизвика спорове в бранша. Чуха се и обвинения в лобизъм.
В чий интерес е тя и какво ще последва за потребителите? Вижте отговорите във видеото: