Храни и напитки, увеличаващи риска от косопад
Внимавайте със сладкишите
Грижим се за здравето и красотата на своята коса, като я подстригваме редовно, купуваме качествена козметика, правим си маски с натурални съставки, посещаваме спа терапии за коса... И смятаме, че това е напълно достатъчно. Грешим! Храним косата си отвътре навън, чрез храните и напитките, които консумираме всеки ден. За жалост има определени, които вредят не само на красотата и здравето на кожата ни, но и на косата.
Вижте кои са тук.
Консумиране на храни с високи нива на живак
Високите нива на живак се свързват с косопад. Един от най-често срещаните хранителни източници, които съдържат живак са суши, царска скумрия, акула, риба меч и някои риби тон. С тяхната консумация не бива да се прекалява. Можем да хапваме спокойно сьомга, скариди, сом, писия, сардини, пъстърва, херинга, тъй като те съдържат по-малко живак.
Захар и сладкиши
Захарта нанася вреди на цялостното ни здраве. Кожата се състарява по-бързо, но проучвания показват, че инсулиновата резистентност, която увеличава риска от диабет и затлъстяване, също може да доведе до загуба на коса при двата пола. Фактор номер едно за инсулиновата резистентност е редовната консумация на захар, захарни и тестени изделия, нишестета, рафинирани въглехидрати, пише az-jenata.bg
Газирани напитки
Някои хора не могат без тях и определено не се вълнуват от това какви сериозни последици имат върху здравето им. Газираните напитки водят до увеличаване на кръвната захар, което се отразява на кръвообращението. Доброто кръвообращение снабдяване с хранителни вещества и кислород космени фоликули, а консумацията на газирано вреди на този процес и косата страда.
Алкохол
Структурният елемент на ноктите и косата е кератин, който е вид протеин. Честата консумация на алкохол има отрицателно въздействие върху синтеза на протеини и може да доведе до отслабване на косата, смятат западни учени. В допълнение, редовната консумация на алкохол може да доведе до хранителен дисбаланс, който да нанесе щети върху космените фоликули