Рецепта за лаврак с лимонов сос
Удивително вкусно ястие, което същевременно е ниско калорично
Тази рецепта за лаврак на тиган с лимонов сос с билки е много лесна и бърза. Става удивително вкусно ястие, което същевременно е ниско калорично и особено здравословно. За тази рецепта са много важни продуктите. Уверете се, че рибата е прясна и незамразявана, а билките зелени и свежи!
Необходими продукти:
• Масло – 3 с.л.
• Зехтин – 2 с.л.
• Лаврак – 1 кг.
• Брашно - ¼ ч.ч.
• Сол – 1 ч.л.
• Черен пипер – 1 ч.л.
• Чесън – 2 скилидки
• Бяло вино – ¼ ч.ч.
• Пилешки бульон – ½ ч.ч.
• Сок от лимон – 1 бр.
• Риган – 1 с.л.
• Мащерка – 1 с.л.
• Магданоз – 1 с.л.
Почистете старателно рибата и я подсушете с кухненска хартия. В купичка смесете брашното, солта и черния пипер и нанесете по цялата повърхност на месото. В голям тиган на среден огън разтопете 1 супена лъжица масло и добавете зехтина. Гответе рибата по 3-4 минутки от всяка страна, докато придобие златист цвят и я извадете в чинийка. В същия съд, но на по-ниска температура изсипете виното и разбърквайте, докато почти цялото вино се изпари.
Добавете 1 с.л. маслото, смлените скилидки чесън, пресните билки (риган, магданоз и мащерка), накълцани на ситно и задушете около 30 секунди. Важно е всички продукти да пуснат своите аромати. След това включете и пилешкия бульон и оставете да къкри на ниска температура.
Накрая, на изключен котлон, разбъркайте последната лъжичка масло и лимоновия сок. Сервирайте рибата върху канапе от топла гарнитура и полейте със соса.