Рецепта за домашна пуешка шунка
Уникален вкус
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
пуешко филе - 1 кг
червен пипер - 2 с.л.
сол - 2 с.л.
риган - 1 с.л.
мащерка - 1 с.л.
панагюрска трапезна сол - 1 с.л.
черен пипер
зехтин - 100 мл
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Пуешкото филе се измива много добре. Почиства се от ципите. Сухите подправки се разбъркват много добре и се разделят на две части в купички. Филето се намазва много добре от всички страни с 50 мл зехтин. Филето се поставя в плик, който предварително е намазан с 50 мл зехтин.
Подправките от едната купичка се изсипват в плика от едната страна на филето. Внимателно се разпределя върху месото, за да се покрие равномерно. Филето заедно с плика се обръща и се изсипват подправките от втората купичка, като отново се разпределя много добре.
Филето се завива плътно с плика и се оставя 24 часа в хладилник. След като се извади от хладилника, се премахва плика и филето се поставя върху тава в дупки. Слага се в предварително загрята фурна на 250 градуса.
Пече се 17 минути, след което фурната се изключва и филето се оставя 4 часа във фурната, като не се отваря фурната. Фурната се отваря след 4 часа, филето се изважда и се завива с фолио. Оставя се 12 часа в хладилник, след което шунката може да се консумира.
Домашната пуешка шунка е готова.