10 полезни храни, богати на мед
Хапвайте кашу
Медта е минерал, който е изключително важен за здравето. Тя играе съществена роля в провеждането на някои важни функции в организма. Медта се намира във всички тъкани в тялото. Между нея и желязото съществува тясна връзка.
И двата минерала играят важна роля в образуването на червени кръвни клетки, които пренасят кислород към останалите клетки и тъканите. Медта поддържа доброто състояние и на кръвоносната система, имунната система, нервната система, костите.
Тъй като медта играе толкова важна роля в редица телесни функции, е необходимо да се стараем да си я набавяме в достатъчни количества. Тя се съдържа в някои храни, които е добре да включваме по-често в менюто си за повече здраве.
Кои са най-добрите източници на мед сред храните?
Телешки дроб
Телешкият черен дроб е много богат източник на мед. Само в една порция телешки дроб от 100 грама се съдържат повече от необходимите количества мед за деня. Той е прекрасен източник и на витамини от група В, както и витамин А.
Авокадо
Авокадото доставя около 42% от необходимите количества мед за деня. Той е изпълнено с полезни мазнини, фибри, витамини и минерали.
Слънчогледово семе
Слънчогледовите семки са много добър източник на мед. Те са прекрасен източник и на витамин Е – важен антиоксидант за кожата, очите, имунната система.
Черен шоколад
Тъмният шоколад е много богат на антиоксиданти. Те са важни за потискане на възпаленията и намаляване вредния ефект от оксидативния стрес върху организма. Черният шоколад е полезен източник на мед. В него се съдържат още желязо и магнезий.
Нахут
В една чаша варен нахут се съдържат приблизително 64% от необходимото количество мед за деня. Нахутът е източник още на фолиева киселина, фибри, протеини.
Кашу
Кашуто е добър източник на ценни минерали. Сред тях са мед, цинк, магнезий. Полезен източник е и на здравословни мазнини, важни за сърцето.
Сладки картофи
Сладките картофи са невероятно вкусни. Подходящи са както за обяд и вечеря, така и за закуска заради тяхната сладост. Богати са на мед, бета-каротин (антиоксидант), който се разпада във витамин А, важен за кожата, очите, ноктите, косата.
Тофу
Тофу е отличен заместител на месото. Една чаша тофу съдържа впечатляващо количество протеини, равняващо се на 7 яйца. Богато е още на фибри и желязо. В една чаша тофу се съдържат над 100% от необходимото количество мед.
Гъби шийтаке
Вкусът на гъбите шийтаке е впечатляващ. Те са с високо съдържание на минерали, като медта е само част от тях. В една порция гъби шийтаке се съдържат приблизително 144% от необходимото количество за деня. Източник са още на цинк, бета-глюкани, витамини от група В, растителни протеини.
Стриди
Стридите са не само източник на цинк, но и на мед. Само в шест варени стриди се съдържа повече от 200% от необходимото за деня количество мед. Те са здравословен източник на цинк, витамин В12, желязо, протеини.
При липса на желязо настърган винкел.