Това е най-лесната рецепта за вкусна шакшука
Приготвя се лесно, а и не са ви нужни кой знае колко продукти
Ястието, което искам да ви покажа днес, се нарича „шакшука“ или „яйца по арабски“. Това ароматно и леко пикантно ястие сервирам както за закуска, така и като основно за обяд или вечеря, когато нямам много време.
Приготвя се лесно, а и не са ви нужни кой знае колко продукти. Ястието може да се приготви с пресни домати или с домати от консерва. Ако искате да обогатите още малко вкуса, спокойно можете да добавите около супена лъжица доматено пюре.
Задължителната (според мен) подправка в това ястие е кимионът. Придава интересен и в същото време загадъчен вкус и аромат. Ако обичате чесън, спокойно можете да накълцате 1-2 скилидки и да ги добавите заедно с чушките.
Продукти:
1 глава лук
2 чушки
около 800 гр. домати от консерва (ако са цели домати, пасирайте ги предварително)
подправки:
кимион, къри, червен пипер, чубрица, мащерка, черен пипер aко обичaте лютo, можете да добавите малкo чили
1/2 ч.л. захар
сол
8-9 яйца
пресен магданоз
олио
Начин на приготвяне:
Беля и измивам глава кромид лук. Нарязвам го на дъската на ситни парченца. Задушавам го на умерен огън в малко олио, докато омекне.
Почиствам чушките от семената, измивам ги и нарязвам и на ситни кубченца. Слагам ги при вече омекналия лук, задушавам и тях за около 5-6 минутки. Прибавям доматите от консерва и оставям да къкри 10-15 минути.
След като минат около 8 минути, подправям с любимите си подправки, както и добавям малко сол и захар. Когато доматеният сок се сгъсти, вземам яйцата и внимателно ги чуквам директно в соса.
Захлупвам отгоре с капак и оставям да се готвят на умерен огън за около 10минути или докато се сготвят достатъчно яйцата. Сервирам докато е топло.