Шоколадова торта с крем от фъстъчено масло
Винаги добра идея за десерт
Необходими продукти
За блатовете:
200 г безсолно масло
250 мл гореща вода
50 г какао
100 г мека кафява захар
125 г захар
2 ч.л. ванилов екстракт
225 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода бикарбонат
2 големи яйца от свободно отглеждани кокошки
За крема:
600 г пудра захар
300 г безсолно масло
400 г фъстъчено масло
2 ч.л. ванилов екстракт
1/2 ч.л. фина морска сол
120 мл пълномаслена течна сметана
30 г белени печени фъстъци
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната на 180 градуса (160 градуса с вентилатор). Намаслете и постелете дъното на 4 плитки форми (не използвайте такива с подвижно дъно) с диаметър 20 см с хартия за печене.
2. За блатовете сложете нарязаното на парчета масло в тенджерка. Добавете горещата вода, какаото и двата вида захар. Разбъркайте на слаб огън, докато маслото се разтопи, а сместа стане гладка и лъскава. Накрая добавете ванилията и разбъркайте. Дръпнете от котлона и оставете сместа да изстине за 5 минути.
3. В малка купа смесете брашното със содата и бакпулвера. Разбъркайте. В друга купа разбийте яйцата. Добавете първо яйцата към какаовата смес, като разбърквате. След това добавете брашното и разбъркайте до хомогенност. Разпределете тестото в четирите форми. Печете 7 минути. Може да използвате и две по-високи форми и след изпичане да разрежете всеки блат на две, по хоризонтал. В този случай печете блатовете 15-20 мин. След изпичане оставете блатовете да изстинат напълно във формите си.
4. За крема в голяма купа сипете мекото краве масло и фъстъченото масло. Добавете щипка сол и разбийте с помощта на миксер в продължение на 5 минути, докато сместа стане пухкава. На 3-4 порции добавете предварително пресятата пудра захар, разбърквайки непрекъснато. След това продължете да разбивате в продължение на 3 минути. Започнете да добавяте течната сметана лъжица по лъжица при непрекъснато разбъркване. Разбийте в продължение на 6 минути. Накрая добавете ваниловия екстракт и разбивайте още 30-60 секунди.
5. Поставете единия блат върху поднос за торта. Нанесете слой от масления крем с дебелина 1 см. Поставете втори блат и намажете отново с крем. Продължете по същия начин и с останалите два блата. След това нанесете крем по цялата торта отвън, като заглаждате с помощта на палетен нож. Накрая поръсете с едро нарязани печени фъстъци.