6 причини артишокът да е важен за здравето
За ползите от този зеленчук
Артишокът е един особен зеленчук със специфичен вкус. Широко използван е в средиземноморската кухня, а както знаем, тя е една от най-здравословните в света. Здравословен е и самият артишок. Ето защо е добре да го включваме често в хранителния си режим, за да се възползваме от неговите хранителни качества.
Артишокът е много богат на фибри, антиоксиданти, витамини и минерали, които могат да окажат положително влияние върху здравето. Кои са основните здравословни ползи от артишока?
Богат източник на фибри
За да имате здрава храносмилателна, сърдечносъдова и имунна система, трябва да консумирате повече фибри. В допълнение те ще ви помогнат да се справяте с излишното тегло и да контролирате мазнините в тялото си. Консумацията на артишок е прекрасен начин да си набавяте повече фибри, защото е много богат на тези ценни вещества. Те подхранват чревните бактерии и дават енергия. Имат противовъзпалителни свойства, помагат на имунитета и дори подобряват настроението.
Богат на антиоксиданти
Артишокът е много богат източник на антиоксиданти, които имат противовъзпалителни свойства, борят се със свободните радикали в тялото и намаляват риска от развитие на рак. Антиоксидантите са важни в борбата с възпаленията, стареенето на организма и кожата, също така могат да допринесат за по-лесното възстановяване на организма от инфекции и травми заради подпомагането на клетъчната регенерация.
Богат на хранителни вещества
Артишокът е изключително богат на витамини и минерали. Той съдържа фолиева киселина, витамин К, С, магнезий, манган и калий.
Витамин К е от съществено значение за синтеза на кръвни клетки и за правилното съсирване на кръвта. Необходим е и за изграждането на костите и тяхната плътност.
Витамин С е мощен антиоксидант, който участва в контрола на възпаленията в тялото, регенерацията на клетките, функциите на имунната система, синтеза на ДНК.
Минералите в артишока са електролити, които участват в редица процеси в нервната и сърдечносъдовата система. Манганът подпомага производството на колаген и укрепва костите. Калият е нужен за функциите на сърдечносъдовата система и мускулните съкращения.
Артишокът подпомага контрола на кръвното налягане
Благодарение на минералите и антиоксидантите в състава си, артишокът може да бъде добър приятел в контрола на кръвното налягане. Фибрите в него допълнително подпомагат контрола на холестерола, което е важно за здравето на кръвоносните съдове и тяхната еластичност.
За здрав черен дроб
Здравето на черния дроб зависи от неговото правилно детоксикиране. Той е като пречиствателна станция за организма и често страда от натрупване на токсини. Артишокът може да помогне за извеждане на токсините от черния дроб заради богатото наличие на антиоксиданти, фибри и минерали в състава си.
Неслучайно екстрактът от артишок участва в състава на редица медикаменти и хранителни добавки за детоксикиране на черния дроб и подобряване на функциите му. Затова включвайте този прекрасен зеленчук по-често в диетата си.
Осигурява пребиотици на организма
Пребиотиците са водонеразтворими фибри, които подхранват полезните бактерии в червата. Те преминават през червата, като остават почти неразтворени, доставяйки на чревните бактерии нужните хранителни вещества и въглехидрати, от които те имат нужда, за да функционират правилно.
Сякаш има дори артишок... Вчера или оня ден пък се рекламираха аспержи. Сякаш и тях ги има. Някой беше казал че имало в Метро, но не ходя често там. Но днес, о чудо, ги видях в кварталния магазин - на скромната сума от 13 лв за един малък стрък дебели аспержи, които и не харесвам особено, но радвайки се на редкия шанс ги взех все пак.
Ако се съди по цените в България, ще си помисли човек че води списъка по заплати в света! Та да, сигурна съм че българските пенсионери, а и работещи, редовно ще си подобряват здравето с аспержи! Ако им остане някоя стотинка след покупките на най-здравословния продукт - специалните намордници, благодарение на които дишат въглероден двуокис и хващат бактериални пневмонии, без да смятаме канцерогените и нано-частиците в самите намордници.