×
Вкусно Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Какво трябва да знаем за агнешкото месо


15 Април 2021, Четвъртък, 20:38 ч.
Автор: Флагман.бг

За да изберем добро месо обаче, трябва да познаваме качествата на агнешкото

Около Великден и Гергьовден агнешкото е месото, което придава характерен вкус и аромат на празничната маса. За да изберем добро месо обаче, трябва да познаваме качествата на агнешкото. 

Агнето е малкото на овцата, бозайник е и е преживно животно. В месодобивната промишленост под овнешко месо се разбира месото на кастрираното мъжко животно, както и на некастрираното (овен), а също и на възрастното женско животно (овца). В различните държави съществуват различни възрастови норми за месото, което се предлага като "агнешко".

Млечното агнешко е на животно, хранено само с майчино мляко в продължение на около два месеца. Месото му е изключително крехко и деликатно.

Голямото агне се отглежда в кошари. Храната му е съставена от зърна и фураж. Коли се между третия и десетия месец. Месото му е крехко и по-ароматно в сравнение с това на млечното агне.

Съществува и средна категория - агне-сукалче, което има осреднени характеристики между горните два вида агнешко.

Различни са начините за подправяне на агнешко, като то се съчетава много добре с чесън, горчица, босилек, джоджен, розмарин, салвия и кора от лимон или портокал.

Някои части от месото, като плешката, гърдите или долната част на бутчето, стават по-крехки след мариноване.

Обикновено агнешкото се свързва с тържествения обяд на Великден и по-късно - на Гергьовден. Агнешкото чеверме, което се приготвя от цяло агне и се пече на жив огън, е нещо изключително вкусно и е познато не само у нас, но е и част от обичаите на Северна Африка и други арабски страни.

Арабската кухня обича да съчетава агнешкото или овнешкото с кус-кус.

Агнешкото се консумира предимно печено или на грил, но разкрива най-силно своя аромат, когато е леко розово. То също като говеждото може да се консумира леко розово (63 градуса), почти опечено (68 градуса) и добре изпечено (около 73 градуса). Тъй като лесно се изсушава и втвърдява, добре е агнешкото да се пече на умерен огън (140-160 градуса) и да се избягва препичането.

Когато е прясно, агнешкото се съхранява в хладилника в продължение на 3 дни (ако е мляно - само 1-2 дни!). Във фризера може да престои от 8 до 10 месеца, нарязано на парчета, а ако е на кайма - 2-3 месеца.

Агнешкото е богато на протеини, цинк и витамини от група В, то е източник на желязо, калий и фосфор. 


В категории: Животът


2
Коментара
Претърпя тежка злополука
Претърпя тежка злополука 13/03/2025, Четвъртък 22:00 0
Флагман.БГ Почина в агония заради родители-изроди Почина в агония заради родители-изроди 13/03/2025, Четвъртък 21:49 1
Флагман.БГ Съобщиха прекрасна новина за нея Съобщиха прекрасна новина за нея 13/03/2025, Четвъртък 21:30 0
Флагман.БГ Направи любопитно признание Направи любопитно признание 13/03/2025, Четвъртък 21:00 1
Флагман.БГ Не съм болен от рак Не съм болен от рак 13/03/2025, Четвъртък 20:41 1
Флагман.БГ Мартин се оказа страшно ла*но Мартин се оказа страшно ла*но 13/03/2025, Четвъртък 20:38 3
Флагман.БГ Умря след употреба на райски газ Умря след употреба на райски газ 13/03/2025, Четвъртък 20:36 0
2
Коментара по темата
2.
Комита
16.04.2021 00:25:02
1
2
Като стане агнето на коментар 1
го давате на прасетата да ядат и да порастат, а вие турвате свинските пражоли и натоквате 5 литра вино и ръгате с пражолите
1.
Българина
15.04.2021 22:22:35
1
9
Коли се агне 18-25кг, одира се и се изтърбушва.
Сгъва се в голяма тава, предварително овкусено и се завива в було.
Отделно на това се приготвя дробеното в друга тава, също се завива отгоре с було.
Тавите се слагат в предварително опалена пещ, като жарта остава отдолу.
Замазва се и се пекат там, през това време се пие ракия и се замезва.
След 3-4-5 часа(домакинът си знае пещта) агнешкото е готово и се сервира.
Пие се ракия, вино или бира - според предпочитанията.
Трезвениците - чиста водица от кладенеца.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Стана ясно кой е арестуваният с друсан чай в Бургас, стар познайник на полицията е Стана ясно кой е арестуваният с друсан чай в Бургас, стар познайник на полицията е Марио Мавродиев стана известен от компанията с "Пандизелфитата" през 2014 г. и от тогава често се озовава в полицейската сводка ВАС реши: Стипендиите само за ромски ученици са дискриминация ВАС реши: Стипендиите само за ромски ученици са дискриминация След 9 години съдебна битка, „Азбукари“ спечели делото срещу МОН Зрителите да очакват пълен шок в Ергенът Зрителите да очакват пълен шок в Ергенът Влиза трети мъж Чефо от "Сървайвър" взимал по 10 бона на месец от държавата, за да прави пропаганда Чефо от "Сървайвър" взимал по 10 бона на месец от държавата, за да прави пропаганда От справките става ясно, че Стефан Попопв - Чефо е получавал 6000 лв. месечно като частно лице, а фирмата му "СВП 93" е взимала отделно 4000 лв. на месец без ДДС Съобщиха прекрасна новина за нея Съобщиха прекрасна новина за нея "Златното момиче" Християна Тодорова стана майка Направи любопитно признание Направи любопитно признание Защо Скарлет Йохансон не се снима с фенове? Бивак в сърцето на Бургас: Кой позволи тази колиба в Морската градина? Бивак в сърцето на Бургас: Кой позволи тази колиба в Морската градина? Живущите в района настояват за спешни мерки Не съм болен от рак Не съм болен от рак Той обясни, че естетиката е била напълно на заден план и се е подложил на процедурата не само защото не е бил доволен от начина, по който е изглеждал Мартин се оказа страшно ла*но Мартин се оказа страшно ла*но Елвира бе подложена на унизителен линч от двамата "ергени" Градев сподели тежки думи за Бербатов и Величков Градев сподели тежки думи за Бербатов и Величков Адвокатът с реакция
Претърпя тежка злополука Претърпя тежка злополука Кристоф Ламбер бе приет по спешност в болница Почина в агония заради родители-изроди Почина в агония заради родители-изроди Почти пет години след смъртта на малката Джейлен, осиновителите ѝ получават присъди Умря след употреба на райски газ Умря след употреба на райски газ Тя беше еротичен модел в Онлифенс Тръмп с първи коментар след важното изказване на Путин Тръмп с първи коментар след важното изказване на Путин Ето какво сподели държавният глава на САЩ "Толкова съм щастлив" "Толкова съм щастлив" Модерен "върколак" получи награда Може би сте психопат, ако... Може би сте психопат, ако... В Нидерландия твърдят, че... Европейският съд осъди Украйна заради ужаса с живите факли в Одеса Европейският съд осъди Украйна заради ужаса с живите факли в Одеса Истината изплува с 10 години закъснение, коментира бившият евродепутат Иво Христов Путин се съгласи за прекратяване на бойните действия, има обаче голямо "но" Путин се съгласи за прекратяване на бойните действия, има обаче голямо "но" Ще бъде ли постигнат дългосрочен мир? Не е гей, има си мъжко гадже Не е гей, има си мъжко гадже Чаровната Виктория е с мъж ГДБОП нахлу в склад с дрехи и гордо докладва за успеха ГДБОП нахлу в склад с дрехи и гордо докладва за успеха В помещението, което изглежда като малък магазин в Пловдив, са открити  1700 артикула, включително дрехи, чанти, обувки и аксесоари с логата на известни марки
Първан СИМЕОНОВ, социолог Първан СИМЕОНОВ, социолог Да затворим страницата за касиране на изборите, може да последва румънски сценарий Виц на деня Виц на деня - Госпожо, защо чак сега съобщавате за обира в дома ви?
- Отначало мислех, че мъжът ми си е търсил чорапите...
Виц на деня Виц на деня Г-н старшина, имам дупка в ботуша и влиза вода.
-Колко пъти да те уча теб, пробий още една и водата ще излиза.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Адвокатът ще направи всичко възможно, за да спечели делото, ако трябва и истината ще каже
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори