По-малко работят дистанционно в сегашния локдаун
Голяма част от заетите в ресторантьорството вече се преквалифицирали
Хоум офисът вече остава на заден план като алтернатива. Все повече служители работят присъствено в офиса. Това обясни пред „Монитор” изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България Добрин Иванов.
Той изтъкна, че тенденцията се наблюдава от няколко месеца. Работодатели не очакват и масово да се работи от вкъщи и през сегашното затягане на мерките.
„По-малко ще работят дистанционно и през този локдаун, който се очаква да е по-краткотраен. А и наблюденията ми са, че все повече от служителите предпочитат да са на място заради социалните контакти. Също така част от тях вече са преболедували, други пък са ваксинирани”, каза Иванов. Той изтъкна и че все повече работодатели осигуряват безопасна среда в офисите, като са предприели съответните мерки - дезинфекция, раздаване на предпазни средства на служителите си, както и дистанция между хората в помещението. Според експерта дистанционно продължават да работят най-вече в IT сектора, което обаче е обичайно за тази сфера.
От АИКБ обмисляха наскоро да внесат предложение представителите на бизнеса да имат възможност да осигуряват медицински екипи в офисите, които да имунизират служителите срещу COVID-19, ако самите работници имат желание за това. Мотивът беше улесняване на процеса по ваксинация. Впоследствие обаче идеята е отпаднала заради старта на „зелените коридори” у нас в различни пунктове.
Експертът обаче бе категоричен, че пандемията определено е променила пазара на труда и заради ограниченията, много хора от засегнатите сфери вече са се преквалифицирали. Това се отнасяло най-вече за ресторантьорство и хотелиерство, като работещите там преди са предпочели да се ориентират към индустрията.
„Тепърва ще има дефицит на кадри. Вече се появи информация, че в курортите не могат да наемат готвачи дори от чужбина. Но дори да се предложат високи заплати, не знам как могат да бъдат реализирани и да бъдат платени на служителите, при условие че ресторанти и хотели непрекъснато затварят”, каза още Добрин Иванов.
Я погледнете в НСИ безработицата за годината. Постоянно сме на червено, като изключим 2 месеца от лятото.
Спестяванията на хората се изпариха и вече много хора са затънали в дългове. Даеа ковид кризата ти деа. Маски на открито пак ще ми слагат. Кви маски бе алоу, хората и за бургаски салам от 2 лева килото масово нямат лев вече. Вчера видях една жена в маркета с найлонова торбичка пълна със стотинки си броеше дали ще и стигнат. Ковид криза ли? Някой ден ще си мечтаете да се върне Ковид кризата, спрямо това което ни предстои.