Липсата на този витамин води до по-тежко боледуване от коронавирус
Витамин D е в състояние да блокира разграждането на протеиновите структури в тялото, които предотвратяват цитокиновите бури
Британски лекари установяват, че липсата на витамин D може да причини развитието на тежка форма на COVID-19 в човешкото тяло, предават от Darik News по информация от вестник „Експрес“.
Група учени от няколко изследователски центъра във Великобритания сравняват географската ширина с тежестта на хода на коронавируса в популацията. Оказва се, че в региони, където сезонният дефицит на витамин D е често срещан, по-често се регистрират случаи на тежка инфекция.
„Дефицитът на витамин D е доминиращият рисков фактор за тежка коронавирусна болест“, твърди д-р Гарет Дейвис.
По-късно изследователите потвърждават своята теория в лабораторни условия. Те стигат до заключението, че витамин D е в състояние да блокира разграждането на протеиновите структури в тялото, които предотвратяват цитокиновите бури.
„Вирусът е насочен към протеинов скок на повърхността на клетките, наречен ACE2, който е част от системата ренин-ангиотензин (RAS)“, обяснява ученият. Според него изчерпването на тези протеини поради липсата на необходимите вещества води до неконтролирано възпаление на тъканите и органите.
Експертите възнамеряват да продължат своите наблюдения през цялата година, за да потвърдят окончателно връзката на тези фактори, казва Дейвис.