Курсанти борят COVID-19 с луканка
Специална военна диета срещу вируса
Панагюрска луканка, пъдпъдъчи яйца, чай, овесена каша и пилешка пържола. Това са само част от блюдата, които пазят курсантите от висшето военно училище във Велико Търново от коронавирус, научи "България Днес". След като началникът, бригаден ген. Иван Маламов, издаде, че курсантите спазват специална диета, която повишава имунитета им и ги пази от опасния вирус, "България Днес" се сдоби и с менютата, по които се хранят момичетата и момчетата от военното школо. Диетата е проведена след експеримент, в който преди три години участват 50 студенти от училището. "Менюто включва високоенергийни, калорични и качествени храни като пъдпъдъчи яйца, казват от училището. Храните са специално подбрани, строго профилирани и разнообразни. Те имат за цел да повишат имунитета на курсантите като превенция срещу COVID-19", обяви ген. Маламов. Менюто обаче е разработка най-вече на подполковник д-р Павлин Глушков.
"Експерименталните норми за хранене включват 77 хранителни продукта, чиято енергийна стойност е, както следва: за мъже - 3523 ккал, за жени - 2721 ккал", пише в документа за диетата Глушков. Курсантите от Велико Търново започват закуската си задължително с чай, като е позволено от време на време само нескафето, но не и обикновеното. Консумират чисто масло, яйца от пъдпъдъци, луканка, колбаси и сирене за закуска, а обядът е предимно готвено ястие или някаква прясна салата с пилешка пържола, риба или нетлъсто телешко. Младежите и девойките от училището ядат едно и също на три хранения през деня, но пропорциите са различни според пола и натовареността им, за да се спази калорийният прием. Курсантите се пазят от коронавируса с пресни плодове или висококалорични комбинации като банани и орехи или мед и пъдпъдъчи яйца на едно хранене. Десертите предимно са пресни плодове и ядки, а вечерите са разнообразни - от паниран шницел с много калории до комбинации като нискомазнинна пилеша пържола с пресни зеленчуци.
"В експерименталните менюта за курсанти - мъже и жени, за първата и третата седмици бе постигнато следното разнообразие – закускиа - 7 вида, осем вида салати, като четири от тях са вместо супа, два вида супи, 14 вида основни ястия и седем вида десерти", става ясно от документацията за диетата на бъдещите военни. Участниците в проучването, довело до въвеждането на въпросната диета за всички възпитаници на военното училище, били на възраст между 19 и 24 години за мъжете и между 19 и 23 години за жените. Подложили се на диетата с писмено съгласие и всеки от тях минал на обстоен медицински преглед, както и на анализ на физическата активност според военната подготовка. В специалното експериментално меню на курсантите срещу COVID-19 са включени по-малко супи и повече плодове и зеленчуци, а условието е храната да е постна поне три пъти в седмицата, но това да не променя количеството на приемани белтъчини от младежите. Военният университет е заложил и на пресните плодове и зеленчуци вместо на сготвените такива. "Закуските да съдържат най-малко 5 елемента, като задължително един от елементите е напитка или храна с преимуществено съдържание на течна фаза - супа, каша", пише в документа на д-р Глушков. Забранено е и ястията да се повтарят в рамките на една седмица.