Фритата с гъби и спанак - рецепта за омлет на фурна
Интересен вариант за вечеря
Яйцата са толкова важни за изхранването ни! Рецептите с яйца са бързи, лесни и икономични, а същевременно много пълноценни. Само че, не винаги ни хрумват вкусни и разнообразни идея за приготвянето им. Макар яйцата по панагюрски и омлетът да са много вкусни, е добре да разнообразим списъка с рецепти с яйца. Рецептата за фритата с гъби и спанак е точно идея за разнообразяване на менюто. Рецептата за фртитата е италианска рецепта за омлет на фурна, която може да бъде приготвяна в различни вариации. Рецептата за фритата с гъби и спанак може да бъде приготвяна, както за закуска, така и за обяд или вечеря и винаги ще бъде еднакво добра приета.
Първата стъпка от рецептата за фритата с гъби и спанак е подготовката на гъбите. Измивате ги добре и ги нарязвате на филийки. Оставте 4-5 от филийките на страна. В тиган сгорещявате олито и изсипвате гъбите в него, заедно с ½ чаена лъжица сол, докато се запържат добре. Доматът измивате и нарязвате на стино, същото правите и със спанака. Разбивате много добре яйцата с малко сол, може да ги разбиете с миксер или блендер, или пък на ръка.
Намазвате тава с кравето масло. Изсипвате в него яйцата, като в тях разпределяте изпържените гъби, нарязаните домат и спанак, а най-отгоре слагате и останалите сурови резенчета гъби, които в случая служат за украса. Печете фритата с гъби и спанак в предварително загрята на 180 градуса с вентилатор фурна за около 20-25 минути, или докато омлетът придобие апетитен златист цвят.
Необходими съставки:
яйца 8 броя
гъби 150 грама
домати 1 брой
спанак 200 грама
олио 2 супени лъжици
краве масло 1 супена лъжица
Източник: Supichka