Не сте яли такива! Домашни солети с шипково брашно и моркови
Вижте рецептата
Необходими съставки:
брашно 1 чаена чаша
шипково брашно 2 супени лъжици
кисело мляко 4 супени лъжици
вода 3 супени лъжици
зехтин 2 супени лъжици
сол 1 чаена лъжица
моркови 2 супени лъжици ситно настъргани
сода за хляб 1/2 чаена лъжица
Рецептата:
Не са точно солети, а може би по-скоро гризини. Как точно ще ги наричаме не е толкова важно. Важното е, че тези домашни солети с шипково брашно и моркови са вкусни, полезни и много лесни за приготвяне. А какво точно представлява шипковото брашно? Истинско брашно ли е шипковото брашно? Какво съдържа шипковото брашно? Шипковото брашно се добива от изсушени и смлени на прах плодове шипка. Изключително богато на витамин Ц и пектин, шипковото брашно е перфектно допълнение както в сурово състояние към шейкове, смутита и сурови кремове и сладкиши, така и под формата на чай, а също и като допълнение на към печива.
Първата стъпка от рецептата за домашни солети с шипково брашно и моркови е подготовката на продуктите. В купа смесете водата с киселото мляко, добавете содата, солта и олиото и разбъркайте. Пресейте брашното и заедно с шипковото брашно. Почистете морков и настържете на ситно ренде около две супени лъжици моркови и ги добавете към останалите съставки.
Омесете всички продукти до получаване на тесто. Късате малка топка от тестото и го разточвате на плота тънък фитил с ръце. Оформените солети нареждате в тава, в която предварително сте постарливи хартия за печене и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 8-10 минути.