Това е най-вкусната шкембе чорба, ще ви стане любима
Да приготвите вкусна шкембе чорба вкъщи е лесна задача
Шкембе чорбата спада към онези ястия, за които се носят легенди! От признатите лекове срещу махмурлук, на голяма почит и уважение в българската национална кухня. Да приготвите вкусна шкембе чорба вкъщи е лесна задача, като единственото условие е да имате качествено и чисто шкембе.
Необходими продукти:
300 гр шкембе
300 мл прясно мляко
30 гр краве масло
2 чаени лъжици червен пипер
1 супена лъжица брашно
1/2 чаена лъжица черен пипер
1 глава чесън
1 кафена чаша оцет
Начин на приготвяне:
Шкембето трябва да е измито и добре почистено. Може да използвате свинко, телешко или агнешко шкембе. В зависимост от това какво изберете, ще ви е необходимо и различно време за приготвяне. Агнешкото шкембе се сварява за около час, докато свинското и телешкото трябва да се варят с часове, докато омекнат. Сварявате шкембето без сол, докато омекне, а може да ползвате и готово бланширано, като си спестите времето за варене.
Изваждате шкембето и към 1 литър бульон добавяте горещото прясно мляко, 2 чаени лъжици сол и ½ чаена лъжица черен пипер. Свареното шкембе нарязвате на ситно. В дълбок тиган сгорещявате кравето масло, добавяте червения пипер, брашното и ги запържвате за около 1-2 минути, след което добавяте няколко лъжици от бульона. Бъркате до получаването на еднородна смес. Изсипвате запръжката в бульона, добавяте нарязаното шкембе и оставяте супата да поври няколко минути. Сервирайте шкембе чорбата със счукания чесън, разбъркан с оцета.
Източник: supichka.com
![Вижте къде в Бургас да изкарате курс за оръжие или да постреляте за удоволствие](/news/2025/02/16/tn/173971197397754.jpg)
![Вижте къде в Бургас да изкарате курс за оръжие или да постреляте за удоволствие](/news/2025/02/16/tn/173971254031972.jpg)
![Вижте къде в Бургас да изкарате курс за оръжие или да постреляте за удоволствие](/news/2025/02/16/tn/173972508280615.jpg)
![Вижте къде в Бургас да изкарате курс за оръжие или да постреляте за удоволствие](/news/2025/02/16/tn/173970901893172.jpg)
![Вижте къде в Бургас да изкарате курс за оръжие или да постреляте за удоволствие](/news/2025/02/16/tn/173971221916194.jpg)
![](/files/tn/155292215956025.jpg)
![Следващата седмица е повратна точка за 4 от зодиите](/news/2025/02/16/tn/173972901725259.jpg)
![Санторини: Повишена деформация на земната повърхност](/news/2025/02/16/tntn/173972874925643.jpg)
![](/files/tn/155292215956025.jpg)
![Мъжете имат повече мераци към Виктор от "Ергенът", отколкото жените](/news/2025/02/16/tn/173972822212436.jpg)
![Пенсията да стане поне 1000 лева](/news/2025/02/16/tntn/173972264875534.jpg)
![Получи 1100 лева сметка за вода](/news/2025/02/16/tntn/173972247028195.jpg)
![Вегани погнаха нова водеща на бТВ заради тази снимка](/news/2025/02/16/tntn/173972226774217.jpg)
![Има ново гадже, но го крие](/news/2025/02/16/tntn/173972205737967.jpg)
![Тази турска звезда заведе семейството си на скъпа почивка](/news/2025/02/16/tntn/173972108171842.jpg)
![](/files/tn/155292215956025.jpg)
![Риалити звезди станаха родители](/news/2025/02/16/tn/173972508280615.jpg)
![Тази кифла от Ергенът е новата на милионера Гущеров](/news/2025/02/16/tntn/173972091237247.jpg)
![Спешни мерки след този бой](/news/2025/02/16/tntn/173972071660363.jpg)
![](/files/tn/155292215956025.jpg)
![Новият сезон на това предаване започна с разтърсваща история](/news/2025/02/16/tn/173971254031972.jpg)
На флагман рецептата е най-правилна, но количествата са грешни, на 300гр шкенбе ако сложите 2ч.л. сол и 2 ч.л. червен пипер, няма да можете да ядете храната. Ако сложите да запържвате червен ппер преди брашното или едновременно, ястието ви ще горчи.
№2 как на супа ще сложиш печен сос, може би се бъркаш с костен бульон? Ако все пак мислиш да сгъстяваш супа с печен сос, колко сос ще ти е нужен за казан супа? Печения сос няма ли да оцвети супата ти?
До №1 прав си че от флагман са пропуснали жълтъка, но и за брашното са прави. Свободен си да си готвиш за себе си както решиш, но читателя търси рецепта за шкембе чорба, а не за шкембе супа. Разликата между супа и чорба е сгъстяването с брашно.
Господа кръчмари, запомнете, че шембе чорбата не се сгъстява с брашно а с яйца.По точно, жълтъци.
На по-горната рецепта заменете брашното с 3-4 жълтъка и тогава ще имате истинска шембе-чорба.