Какви са мерките за Нова година в хотелите
Кое е най-голямото предизвикателство за хотелиери и посетители в Банско
Нова година по нови правила. Празникът няма да е същият заради задължителното изискване тържествата навсякъде да приключат в 22.00 часа.
Най-голямото предизвикателство за хотелиери и посетители в Банско ще бъде внезапният край на празничната вечеря.
"Проблем ще бъде за самите клиенти. Всеки иска да празнува и всеки един иска в 00.00 ч. да гръмне шампанското. Обяснихме на гостите как стоят нещата още при резервацията". Това коментира в "Здравей, България" по NOVA хотелиерът Малин Бистрин.
"Изненадах се от това условие и останах малко разочарован. Ще се опитаме да направим малък купон на рецепцията. Ако може - супер, ако не, отиваме да спим", сподели гостът Андрей.
След общата вечеря в ресторанта, посетителите на хотела ще могат да посрещнат Новата година в по-малки компании.
"След 22.00 ч. ще създадем условия да посрещнат празника. Ще подготвим шампанско, ще сервираме, но в общите части, в ресторанта – не", обясни Малин Бистрин.
На една маса в ресторанта ще могат да сядат най-много шестима души. И между тях пак ще трябва да се спазва дистанция. В хотела на Малин Бистрин планират в празничната вечер да разделят гостите си на два потока.
"От 18.00 ч. до 20.00 ч. ще се хранят родителите с децата, от 20.00 ч. до 22.00 ч. – останалите гости. Дистанцията я има, ще работим на 50 % запълненост", обясни хотелиерът.
В хотелите все още има места за Нова година, но никой не очаква сериозно раздвижване на пазара в последните часове. На влизане на всички посетители ще им бъде мерена температурата, а персоналът периодично ще дезинфекцира общите помещения.
Хотелът на Георги Думанов също ще остане почти празен за празника.
"Очакванията за резервации в последните дни не се оправдаха. В Банско работят едва 50% от хотелите. Бизнесът е изправен пред дилемата да работи или не. Според мен доста от колегите ще фалират, ако не се вземат спешни мерки. За съжаление, нямаме достатъчно резервации и през януари", коментира Думанов.