Чай от джинджифил – ето какви са ползите му при настинка и грип
Вижте как да го приготвяте и консумирате, за да сте здрави
Джинджифилът е една от суперхраните, която трябва да имате у дома по време на пандемия, когато освен от коронавируса, много хора се пазят от настинка и грип. Пълен с голямо количество антиоксиданти, коренът от многогодишното растение Zingiber officinale, се използва за приготвянето на чай, който има противовъзпалително действие и помага не само при болно гърло, но и за повишаване на защитните сили на организма.
Най-често, когато кашлят, хората настъргват малко джинджифил и го смесват с мед и малко лимон, за да го приемат по-лесно. Той има доста специфичен вкус и трудно се поглъща отделно. Тези, които не са свикнали с пиперливото усещане, могат да си приготвят отвара с парченца от корена, която да пият всеки ден. Тя също има загряващо действие, но е доста по-приемливо, отколкото това при дъвченето на пресния продукт.
След като ви доказахме с факти кои са най-полезните вещества в джинджифила и за какво помага консумацията му, днес ще разгледаме предимствата от пиенето на чай от корена в грипния сезон.
Може ли чаят от джинджифил да ни отърве от настинка?
Според няколко независими проучвания, цитирани от Medicalnewstoday“, суперхраната има лечебни свойства, които помагат за облекчаване симптомите при настинка и грип.
Макар да не действа така както някои лекарства, които се изписват, когато сме болни, чаят от джинджифил може само да ни помогне да се възстановим по-бързо, стига да знаем как правилно да го използваме за целта.
Данни от проучване, публикувано в NCBI през 2019 г., доказват, че чаят от джинджифил може:
- да предотврати настинки;
- да предотврати възпаление на гърлото или да го успокои при грип;
- да намали възпалението в тялото;
- да понижи образуването на храчки.
Според изследване от 2015-а, съединението джинджерол, открито в корена, е по-ефикасно, когато той не се изсушава, а се приема под формата на чай или в сурово състояние. То има противовъзпалително, антимикробно, антиоксидантно и антиалергично действие върху организма – онова, от което той има нужда, за да се предпази от някои вируси, които върлуват през есента и зимата.
Как да приготвите чай от джинджифил?
Единият вариант е да си сварите вода, в която да поставите настърган джинджифил и да я оставите да постои за известно време. На литър вода се използват до 2 супени лъжици настърган корен, който предварително е обелен и измит. Полученият чай се овкусява със захар или мед. По желание може да добавите и лимон.
Вторият начин за приготвянето на чай е да сварите вода и след като кипне, да намалите котлона и да добавите няколко резена. След което да го отместите настрани. Важно е да знаете, че отварата е доста силна и има свойствата на кафето, затова не бива да се прекалява с количеството. Ето защо, на 3 чаени чаши вода поставяте 1 парченце от корена с големина до 3 см.
Кога джинджифиловият чай трябва да се избягва?
Хора с проблеми със жлъчката не бива да пият чай с джинджифил, защото могат да влошат състоянието си. Също така тези, които приемат лекарства за разреждане на кръвта, които тези дни липсват по аптеките, е добре да се ограничават, като най-добре е да се консултират с лекаря си преди консумация.
Бременните също трябва да внимават, защото чаят от джинджифил действа като кофеина и може да има възбудителен ефект върху бебето.
Има ли странични ефекти при първи прием на чай от джинджифил?
Някои хора, които не са опитвали джинджифил досега, могат да усетят дискомфорт в корема, киселини в стомаха, да имат газове, а в някои редки случаи и диария.
Източник: Tialoto.bg.