Предлагат да се мери температурата на клиентите в ресторантите
Процедурата не е сложна за изпълнение, но никой не я прави
Асоциацията за защита на потребителите иска да се въведе задължително мерене на температурата на клиентите в ресторанти, кафенета и заведения. Те посочват, че в момента това не се прави от никой от обектите, а не е сложно за изпълнение. За сметка на това, в хотелите, където това е задължителна мярка, не са възникнали случаи на заразени.
"Собствениците на ресторанти и заведения трябва да поставят като приоритет запазване на здравето на своите клиенти. Тогава потребителите ще имат по-голямо доверие в тях", посочват от Асоциацията. Друга важна мярка според АЗП е спазването на отстояние от поне 1,5 метра между масите в заведенията. До момента обаче това не е е прилагало добре в много обекти, особено в баровете и дискотеките. От Асоциацията посочват, че тоалетните също не се почистват и дезинфекцират редовно и добре. По тази причина препоръчват засилен контрол от страна на здравните власти.
"Според АЗП затварянето на ресторантите, кафенетата и заведенията трябва да бъде крайна мярка, тъй като нормалният ритъм на живот трябва да бъде запазен, доколкото това е възможно. Според тях при спазване на необходимото отстояние и при осъществяването на редовен контрол не е нужно заведенията за хранене, ресторантите и кафетата да бъдат затваряни. Те призовават и клиентите за отговорност и дори при малки симптоми да не посещават подобни обекти.