7 неща, които трябва да знаете, когато купувате хляб
Нискокалоричният хляб често означава по-малко хранителни вещества
Помислете за това, четейки етикета до опаковката. Маркетолозите обичат да пишат всякакви неясни здравни претенции върху етикетите.
1. Многозърнест: „Многозърнест“ (или „7 зърна“, „12 зърна“ и др.) Може да означава различни видове рафинирани или пълнозърнести храни.
2. Без глутен: Ако не сте чувствителни към глутен, преминаването към този хляб може да не е от полза за вашето здраве, тъй като може да бъде скъпо, по-малко питателно и с по-малки размери.
3. Произведено от "древни" зърна:това се отнася за пълнозърнести храни като просо, амарант, теф, камут и спелта. Хлябът, приготвен с тези зърна, може да бъде по-здравословен. Не забравяйте да проверите етикета на съставките.
4. Диета: Нискокалоричният хляб често означава по-малко хранителни вещества и повече пълнители като целулоза. Избягвайте тези етикети и просто изберете хляб с по-малко от 80 калории и най-малко 2 грама фибри на парче.
5. Цвят: Хлябовете с ниско съдържание на хранителни вещества понякога се боядисват в кафяво, за да изглеждат здрави, а някои бели хлябове могат да съдържат по-здравословни пълнозърнести брашна. Прочетете етикета, за да определите хранителната стойност.
6. Фибри и общи въглехидрати: „Най-лесният начин да определите добрия хляб е да разгледате общите въглехидрати и фибри“, казва диетологът от Лос Анджелис Илана Мулщайн. „Трябва да имате поне 1 грам фибри на 10 грама въглехидрати. Колкото повече фибри, толкова по-добре. "
7. Царевичен сироп: Дрождите се нуждаят от захар, за да образуват въглероден диоксид, който кара хляба да се надува. Но има един подсладител, който трябва да избягвате: царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза. Изследванията свързват това с диабет, високо кръвно налягане и затлъстяване./ zdrave.to
Пълни простотии...