Млечният продукт, който помага срещу есенна депресия
Редовната консумация на извара може да бъде полезна в борбата с есенната депресия и да повиши потентността, твърди гастроентерологът Алексей Буеверов за агенция "Москва", съобщават от Vesti.bg.
Изварата е богата на хранителни вещества, протеини и мазнини и в по-малка степен на въглехидрати. Проучвания са доказали, че при редовна консумация на извара се повишава настроението и човек лесно може да преодолее есенната депресия.
Той припомня, че продуктът е богат на микроелементи – калций, магнезий, цинк, което помага не само за заздравяване на костната тъкат, но и на мъжката потентност.
Тъй като изварата е висококалоричен продукт, е добре да не се ядат повече от 200 грама на ден, като маслеността е препоръчително да бъде между 5 % и 9 %. От обезмаслените млечни продукти вредата е по-голяма от ползата, подчерта Буеверов.
На първо място, организмът не получава достатъчно количество мазнини и започва да ги отделя сам. На второ място, продуктите с ниско съдържание на мазнини са по-безвкусни и производителят добавя към тях захар и подсладители, което увеличава съдържанието на калории в него.
Ето какви са ползите за здравето от редовната консумация на извара:
Изварата с ниско съдържание на мазнини се препоръчва при затлъстяване, чернодробни заболявания, атеросклероза, хипертония, инфаркт на миокарда.
Изварата е особено необходим продукт за бременни жени и малки деца. Възрастните хора губят костна сила и следователно трябва да включват храна с ниско съдържание на мазнини в диетата си.
Има няколко мнения относно ползите от изварата с ниско съдържание на мазнини. Диетолозите казват, че можете да спазвате диета с извара и да ядете продукта с ниско съдържание на мазнини за не повече от 10 дни. Такава извара не може да бъде източник на калций за организма.
От гледна точка на диетолозите 9% извара се счита за най-полезна, съдържанието на калций и мазнини в нея е идеално балансирано, което я прави лесна за усвояване от организма.
Можете да ядете от 100 до 300 грама извара на ден. За подобряване на вкуса може да се добави мед към изварата (ако нямате алергия към мед), конфитюр, захар, плодове, ядки, сушени плодове.
Мазнините и протеините от изварата се усвояват сравнително бързо и пълноценно от тялото. Според някои мнения суспензията от извара се усвоява от човешкото тяло по-бързо от яйчния албумин.
Няколко научни изследвания показват, че редовната консумация на извара може да помогне за предотвратяване на рак на гърдата.
Не преяждайте с извара, тъй като това може да навреди на тялото ви. Вредата от продукта може да се появи и поради употребата на домашно приготвена извара, което е противопоказно за хора с непоносимост към лактоза. Опитайте се да закупите домашна извара от надежден доставчик.
Имайте предвид, че срокът на годност на натурална извара не надвишава 3 дни. Следвайте практичните съвети за умно и пълноценно хранене, комбинирайте извара с други съставки и подобрете здравето си с удоволствие.